Opgeladen: 15-6-2022
Opgeborgen in: Rommelhok
Translation: More physical activity, more fertility (16-6-2022)

Lichaamsbeweging maakt vruchtbaar

Wij, de arrogante samenstellers van dit gratis webmagazijn, hadden al zo vaak geschreven over de positieve effecten van lichaamsbeweging dat we serieus dachten dat we ze allemaal al kenden. Niet dus. We stuitten op een studie in de Journal of Translational Medicine waarin een leefstijl met veel lichaamsbeweging de kans op onvruchtbaarheid vermindert.


Lichaamsbeweging maakt vruchtbaarStudie
Onderzoekers van de University of Traditional Chinese Medicine in Sjanghai traceerden 10 eerder gepubliceerde epidemiologische studies naar de samenhang tussen lichaamsbeweging en onvruchtbaarheid. De auteurs van die studies hadden het effect van andere leefstijlfactoren, zoals overgewicht, roken, medicijn- en alcoholgebruik zo goed mogelijk weggepoetst.

De Chinezen aggregeerden de uitkomsten van de studies, en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
De studiedeelnemers met een leefstijl met meer dan 150 minuten lichaamsbeweging per week hadden 41 procent minder kans op onvruchtbaarheid dan de studiedeelnemers die minder dan 30 minuten per week bewogen. Dat zie je hieronder.


Lichaamsbeweging maakt vruchtbaarDe onderzoekers denken niet dat er studies ergens in een la zijn blijven liggen, en nooit zijn gepubliceerd. Ze vonden geen aanwijzingen voor bias.

Toen de onderzoekers het effect van een leefstijl met een matige hoeveelheid lichaamsbeweging [30 tot 150 minuten per week] vergeleken met dat van een leefstijl met weinig lichaamsbeweging [0-30 minuten per week], zagen ze dat een matige hoeveelheid van lichaamsbeweging de kans op onvruchtbaarheid met 46 procent verminderde.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Lichaamsbeweging maakt vruchtbaarDe Chinezen keken ook tenslotte nog naar het effect van een leefstijl waarin mensen precies de hoeveelheid lichaamsbeweging halen die de gezondheidsvoorlichters adviseren: 30 minuten bewegen per dag, gedurende 5 dagen per week. Zoals je zou verwachten reduceerde ook die leefstijl de kans op onvruchtbaarheid.

Bron:
J Transl Med. 2022 May 23;20(1):237.

Meer:
Phaleria macrocarpa: meer testosteron, meer vruchtbaarheid (10-12-2018)
Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen (28-10-2013)
Cola slecht voor testes (4-4-2010)


Dierstudie: gember werkt als Clomid Vrouw op anticonceptiepil gaat voor degelijke man Visoliesupplementen goed voor testes

Dierstudie: gember werkt als Clomid
Op zoek naar een supplement waarmee je sneller van je laatste anabolenkuur herstelt? Of moet je niks van anabolen hebben, maar zoek je een supplement dat je testosteronspiegel opkrikt?

Vrouw op anticonceptiepil gaat voor degelijke man
Daarom zijn ze later tevreden over hun relatie in het algemeen, maar zijn ze minder te spreken over de seksuele aspecten daarvan.

Visoliesupplementen goed voor testes
Als jonge mannen visoliesupplementen gebruiken, worden hun testes groter en neemt hun aanmaak van zaad toe.