|
Lichaamsbeweging en dieet elimineren dikmakende werking van chemicaliën in drinkwater en voedingsmiddelen
Recent schreven we over de dikmakende werking van PFAS's: een groep chemische stoffen in vuil- en vetwerende verpakkingen, kleding, buizen, meubels en vloeren die in steeds hogere concentraties opduiken in het bloed van mensen, en die vetcellen meer voedingsstoffen uit het bloed laten opnemen. Onderzoekers van Harvard Medical School publiceerden onlangs in JAMA Open een humane studie die duidelijk maakt dat een beetje dieet en extra lichaamsbeweging het dikmakende effect van PFAS's opheffen.
Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens van 957 proefpersonen van 40-64 jaar die 15 jaar eerder aan een experiment hadden meegedaan.
De ene helft van de proefpersonen had standaard-voorlichting gekregen over gezonde voeding [Placebo], de andere helft was intensief begeleid om per week minstens 150 minuten te gaan bewegen, gezonder te eten en minstens 7 procent van het lichaamsgewicht te verliezen [Lifestyle].
Voordat het experiment begon hadden de onderzoekers bij hun proefpersonen bloed afgenomen, en twee jaar later nog eens. In die bloedmonsters bepaalden de onderzoekers de concentratie PFAS's.
Resultaten
Er was een trend dat, naarmate de concentratie PFAS's in het bloed van de proefpersonen meer toenam, ze ook meer vet opbouwden. De figuren hieronder laten zien wat een verdubbeling van de concentratie van verschillende PFAS's deed met de hoeveelheid buikvet en onderhuids vet.
Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten, en apart keken naar de proefpersonen in de placebogroep en de experimentele groep, vonden ze aanwijzingen dat PFAS's een dikmakende werking hadden in de placebogroep, maar niet in de groep die meer ging bewegen en bewuster ging eten.
Conclusie
"Among adults at high risk of type 2 diabetes, we observed that higher plasma perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substance concentrations were associated with a prospective and long-term increase in weight [...] among individuals randomized to a placebo group, but not for those randomized to a lifestyle intervention of diet and exercise", concluderen de onderzoekers.
"Exercise and a balanced diet confer many benefits; our results suggest that another benefit might be modification and attenuation of the obesogenic effects of environmental chemicals such as perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substances."
Bron:
JAMA Network Open. 2018;1(4):e181493.
Meer:
Chemicaliën in het drinkwater en voedingsmiddelen maken ons dik (9-3-2018)
Uit plastics lekt een stof die dik maakt (26-1-2008)
|
|