Opgepoetst: 7-1-2022
Opgeladen: 20-7-2015
Opgeborgen in: Plantenextracten, Antioestrogene supplementen
Translation: Animal study: luteolin lowers estradiol level (4-9-2015)

Dierstudie: luteoline verlaagt estradiolspiegel

Luteoline
Luteoline, een flavonoid in rozemarijn, thijm, peterselie en citrusvruchten, is een effectief antioestrogeen. Dat blijkt uit een dierstudie die onderzoekers van Peking University Health Science Center hebben gepubliceerd in de Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. Anders dan farmacologische antioestrogenen verbetert luteoline bovendien de cholesterolhuishouding.


Luteoline, het antioestrogeen in sellerie


Luteoline
Onlangs schreef deze webstek ook al over de antioestrogene eigenschappen van luteoline. [Chemische en ruimtelijkse structuurformule hierboven.] Farmacologen van het Chinese Chengdu Institute of Biology hadden meer dan honderd stoffen gescreend op antioestrogene kwaliteiten, en daaruit was luteoline als de meest interessante tevoorschijn gekomen.

Maar goed, dat ging om in vitro-onderzoek. Nu hebben we een dierstudie.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met vrouwelijke muizen waarvan ze de eierstokken chirurgisch hadden verwijderd. Een aantal van de dieren kreeg dagelijks androsteendion [AD] per injectie toegediend. Het enzym aromatase zet androstenedione moeiteloos om in estradiol.

Sommige dieren kregen daarnaast luteoline [LUT] via de orale route. De doseringen zie je in de figuur hieronder. Het humane equivalent van de doses varieert van 45 tot 450 milligram luteoline per dag. Sommige muizen kregen bovendien injecties met letrozole [LET], een krachtige farmacologische aromataseremmer.


Dierstudie: luteoline verlaagt estradiolspiegel



Resultaten
Na 12 weken bepaalden de onderzoekers de concentratie estradiol in het bloed van de muizen. Je ziet in de figuur hieronder dat de antioestrogene werking van de hoogste dosis luteoline gelijk was aan die van letrozole.


Dierstudie: luteoline verlaagt estradiolspiegel



De onderzoekers hadden de muizen ook ingespoten met borstkankercellen die gevoelig zijn voor estradiol. Je ziet hierboven dat zowel luteoline als letrozol de groei van de tumoren afremmen, maar dat letrozol wat dat betreft een beetje beter presteert dan luteoline.

Langdurig gebruik van farmacologische aromataseremmers gaat gepaard met bijwerkingen, en één daarvan is de verslechtering van de cholesterolhuishouding. De concentratie LDL neemt toe, die van HDL vermindert.

Ook luteoline remt aromatase, maar het flavon heeft geen negatief effect op de cholesterolhuishouding. Luteoline verlaagt de concentratie van LDL en verhoogt die van HDL.


Dierstudie: luteoline verlaagt estradiolspiegel



Je ziet in de figuur hierboven ook dat luteoline het nadelige effect van letrozol op de cholesterolspiegel kan opheffen.

Op de triglyceriden heeft luteoline geen effect.

Conclusie
"Although luteolin is widely distributed in plant foods, the dosages used in the current study were above the normal levels that humans consume", concluderen de onderzoekers. "Nevertheless, this study could provide the scientific basis for nutraceutical or pharmacological development of this flavone."

"As a high LDL/HDL ratio is usually associated with long-term use of aromatase inhibitors, the administration of luteolin can be a potential compensation mechanism without compromising on aromatase."

Bron:
J Pharmacol Exp Ther. 2014 Nov;351(2):270-7.

Meer:
Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie (24-3-2020)
L6N, de staminafactor in reuzenbamboe (2-2-2018)
Luteoline, het antioestrogeen in sellerie (2-7-2013)


Deze drie flavonoiden in citrusvruchten zijn antioestrogenen Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken In vitro-studie: methoxyisoflavone en ipriflavone hebben een antioestrogene werking

Deze drie flavonoïden in citrusvruchten zijn antioestrogenen
In de schil van citrusvruchten zitten de flavonoïden quercetine, naringenine en naringine. Al deze drie stoffen hebben een antioestrogene werking.

Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken
In Phellinus linteus, een paddenstoel die volgens Aziatische traditionele genezers een geneeskrachtige werking heeft, zit het fenol hispolon.

In vitro-studie: methoxyisoflavone en ipriflavone hebben een antioestrogene werking
In sommige supplementen die de lichaamssamenstelling zouden moeten verbeteren, zitten de synthetische isoflavonen methoxyisoflavone en ipriflavone.