|
In vitro-studie: methoxyisoflavone en ipriflavone hebben een antioestrogene werking
In sommige supplementen die de testosteronspiegel zouden moeten verhogen zitten de synthetische isoflavonen methoxyisoflavone en ipriflavone. Die producten zouden wel eens kunnen werken. Dat suggereert een in vitro-studie die Italiaanse dopingjagers, verbonden aan de Federazione Medico Sportiva Italiana, publiceerden in Drug Testing & Analysis. Horen methoxyisoflavone en ipriflavone thuis op de dopinglijst?
Ipriflavone en methoxyisoflavone
Nou remmen ipriflavone en methoxyisoflavone de werking van P450-enzymen als CYP1A2 en CYP2C9. Daarom vroegen de Italianen zich af of ipriflavone en methoxyisoflavone ook het enzym aromatase blokkeren. Aromatase is het enzym dat testosteron omzet in estradiol. En het is, net als CYP1A2 en CYP2C9, een P450-enzym.
Als dat zo is, dan horen ipriflavone en methoxyisoflavone misschien op de dopinglijst, waarop ook middelen staan als anastrozole en letrozole. Aromataseremmers kunnen de testosteronspiegel verhogen, en op die manier prestaties verbeteren.
Studie
Resultaten
Toen de Italianen op basis van hun proeven de Ki van methoxyisoflavone en iproflavone berekenden, zagen ze dat die gelijk was aan de Ki van de farmacologische aromataseremmers.
Conclusie
"Clearly, the results here presented are not sufficient to express a final opinion on the opportunity of including synthetic isoflavones on WADA's Prohibited List, since the actual magnitude of their in vivo effects would certainly be modulated by their pharmacokinetic properties, and especially by their low bioavailability."
"Nonetheless, we believe their monitoring could still be useful in doping control analysis, also considering the high dosages recommended for synthetic isoflavones in dietary supplements."
Bron: Meer:
|
|