Opgepoetst: 4-1-2022
Opgeladen: 2-7-2013
Opgeborgen in: Plantenextracten, Antioestrogene supplementen
Translation: Luteolin, the anti-oestrogen in celery (20-8-2013)

Luteoline, het antioestrogeen in sellerie

Luteoline, een flavonoid dat we dagelijks binnenkrijgen via onze voeding, remt de aanmaak van estradiol in het lichaam. Dat schrijven onderzoekers van het Chengdu Institute of Biology in China in de Journal of Agricultural and Food Chemistry. In hun reageerbuizen vermindert luteoline de productie van het enzym aromatase door cellen.


Luteoline, het antioestrogeen in sellerie


Minder estradiol
Estradiol is, zowel voor mannen als voor vrouwen, een nuttig hormoon, maar ook een hormoon waarvan je soms graag wat minder zou willen aanmaken. Vraag het maar aan vrouwen die een hormoongevoelige vorm van borstkanker hebben overleefd, of aan mannen met gyno.

Er zijn effectieve farmacologische estradiolremmers, maar die hebben bijwerkingen. Daarom zoeken onderzoekers naar natuurlijke stoffen in onze voeding die de enzymen afremmen die androstenedione en testosteron omzetten in estradiol, en die de behoefte aan farmacologische antioestrogenen verminderen.

Luteoline
Luteoline
Luteoline zou wel eens zo'n natuurlijke stof kunnen zijn, ontdekten de Chinezen. Ze screenden 1431 natuurlijke verbindingen, en ontdekten dat daarvan luteoline de krachtigste aromatase-remmer was.

Luteoline is een flavonoid dat we via voedingsmiddelen als sellerie, groene paprika en pepers, uien, peterselie, kool en de schil van appels dagelijks consumeren.


Luteoline, het antioestrogeen in sellerie


In 1994 publiceerden wetenschappers van de University of Minnesota een reageerbuisstudie waarin luteoline de aanmaak van aromatase in jonge vetcellen saboteerde. [J Steroid Biochem Mol Biol. 1994 Aug;50(3-4):205-12.] In 2011 ontdekten biochemici van de Chinese University of Hong Kong dat luteoline hetzelfde deed in estradiolgevoelige MCF-7-borstkankercellen. [Mol Cell Endocrinol. 2011 Sep 15;344(1-2):51-8.]

Chengdu-studie
De manier waarop luteoline aromatase blokkeert is niet duidelijk. De onderzoekers van het Chengdu Institute wilden dat mechanisme ophelderen door experimenten met menselijke KGN-eierstokcellen. In die cellen gaat de aanmaak van aromatase omhoog door activiteit van promoter II. Die bindt met cAMP-response element binding protein (CREB en steroidogenic factor-1. Meer activiteit van stuurhormonen of meer cAMP, meer aromatase.

De Chinezen stelden hun KGN-cellen bloot aan 10 micromol luteoline, 10 micromol forskoline [een cAMP-booster, die de aanmaak van aromatase dus verhoogt] en/of 50 micromol formestane [een antioestrogeen dat de werking van aromatase saboteert]. En kijk eens aan. Luteoline werkte beter dan formestan.


Luteoline, het antioestrogeen in sellerie


De onderzoekers ontdekten dat luteoline niets deed met het aromatase-enzym zelf. Luteoline remt de aanmaak van aromatase.

De Chinezen vermoeden dat luteoline een cAMP-remmer is. Ze baseren zich op een Koreaanse in vitro-studie uit 2008. [Arch Pharm Res. 2008 Sep;31(9):1166-71.]

Wijzelf, ongehinderd door kennis van zaken, vragen ons af of die theorie klopt. Wij kennen luteoline als een remmer van het enzym phosphodiesterase type 4 [PDE4]. PDE4 is een enzym dat cAMP uitschakelt, en PDE4-remmers voorkomen dat juist. PDE4-remmers zijn cAMP-boosters, geen remmers. We vermoeden dan ook dat het mechanisme iets complexer in elkaar zit dan de Chinezen opperen.

Nou lijkt luteoline sprekend op isorhamnetine, kaempferol, quercetine en myricetine. Dus bepaalden de Chinezen ook in welke mate die flavonoïden de aanmaak van estradiol in hun KGN-cellen afremmen.


Luteoline, het antioestrogeen in sellerie


Luteoline was de beste estradiolremmer. Het remt de aanmaak van estradiol al bij een concentratie van 1 micromol. Op de tweede plaatse kwam kaempferol. Japanse onderzoekers hebben een concentratie van 3 micromol gevonden in ratten die ze per kilo lichaamsgewicht 15 milligram luteoline gaven. [FEBS Lett. 1998 Nov 6;438(3):220-4.]

Humaan equivalent
Die dosis - humane equivalent: 3 milligram luteoline per kilo lichaamsgewicht per dag - is waarschijnlijk veilig. Volgens een dierstudie van de Yong Loo Lin School of Medicine in Singapore kunnen proefdieren per kilo lichaamsgewicht dagelijks 30 milligram luteoline binnenkrijgen zonder dat ze bijwerkingen krijgen. [Chem Biol Interact. 2006 Dec 1;164(1-2):1-14.]

Bron:
J Agric Food Chem. 2012 Aug 29;60(34):8411-8.

Meer:
Tongkat Ali heeft antioestrogene werking (24-6-2013)
Hesperetin is een antioestrogeen (1-6-2013)
Reageerbuisstudie: quercetine ondergraaft werking estradiol (14-7-2011)


Deze drie flavonoiden in citrusvruchten zijn antioestrogenen Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken In vitro-studie: methoxyisoflavone en ipriflavone hebben een antioestrogene werking

Deze drie flavonoïden in citrusvruchten zijn antioestrogenen
In de schil van citrusvruchten zitten de flavonoïden quercetine, naringenine en naringine. Al deze drie stoffen hebben een antioestrogene werking.

Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken
In Phellinus linteus, een paddenstoel die volgens Aziatische traditionele genezers een geneeskrachtige werking heeft, zit het fenol hispolon.

In vitro-studie: methoxyisoflavone en ipriflavone hebben een antioestrogene werking
In sommige supplementen die de lichaamssamenstelling zouden moeten verbeteren, zitten de synthetische isoflavonen methoxyisoflavone en ipriflavone.