Opgepoetst: 29-11-2021
Opgeladen: 24-6-2013
Opgeborgen in: Tongkat Ali, Plantenextracten, Suppletie voor meer testosteron
Translation: How Tongkat Ali boosts testosterone levels (29-7-2013)

Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel

Ze zijn eruit. Onderzoekers van de Universiti Sains Malaysia hebben achterhaald hoe extracten van Eurycoma longifolia - een plant die je misschien beter kent als Tongkat Ali - de testosteronspiegel verhoogt. De verbindingen eurycomanone en 13-alpha-(21)-epoxy-eurycomanone in Tongkat Ali verhogen de aanmaak van de hormonen LH en FSH.


Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel


Studie
De onderzoekers maakten met methanol een extract van Tongkat Ali, en zuiverden dat verder op tot vier fracties. De onderzoekers ontdekten dat eentje meer dan de andere het gewicht van de testes van de proefdieren verhoogde.

Het bewuste extract bestond voor 32 procent uit quassinoïden. De twee belangrijkste waren eurycomanone en 13-alpha-(21)-epoxy-eurycomanone.


Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel


Resultaten
In ratten zorgde het actieve Tongkat Ali-extract in een dosering van 25 milligram per kilo lichaamsgewicht in een periode van 52 dagen voor een forse stijging van de testosteronspiegel. Die stijging ging samen met een verhoging van de LH- en FSH-spiegel, en een afname van de hoeveelheid estradiol in het bloed.


Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel


Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel


Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel


Toen de onderzoekers de Tongkat Ali-quassinoïden apart gingen toedienen aan hun proefdieren, verhoogden zowel eurycomanone als 13-alpha-(21)-epoxy-eurycomanone de testosteronspiegel.


Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel


Ander onderzoek
Helemaal onverwacht zijn de onderzoeksresultaten niet. In 2011 publiceerden onderzoekers van dezelfde universiteit al een studie waarin ze aantoonden dat eurycomanone een antioestrogene werking had die je kunt vergelijken met die van tamoxifen, de actieve stof in Nolvadex. [Planta Med. 2011 Jan;77(2):128-32.]

Financiering
De onderzoekers kregen hun geld van het Maleise ministerie van Science, Technology and Innovation en hun universiteit - en niet van de supplementenindustrie.

Bron:
J Ethnopharmacol. 2013 Feb 13;145(3):706-14.

Meer:
Tongkat Ali heeft geen effect op prostaat (20-6-2013)
Minder cortisol en meer testosteron door 200 milligram Tongkat Ali per dag (16-6-2013)
Het effect van Tongkat Ali op gezonde mannen (12-6-2013)


Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag Purwoceng plus Pasak Bumi, de testosteronverhogende combinatie uit Indonesie Suppletie met Q10 en selenium verhoogt IGF-1-spiegel met 20 procent

Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag
Vijftigplussers maken meer testosteron aan als ze elke dag 400 milligram Tongkat Ali slikken, maar in jonge mannen heeft die dosis geen hormonaal effect.

Purwoceng plus Pasak Bumi, de testosteronverhogende combinatie uit Indonesië
Deze libidoverhogende supplementen bevatten extracten van het jelui welbekende Tongkat Ali en het minder bekende Pimpinella alpina.

Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel en spierkracht in sportieve vijftigplussers
Tongkat Ali is een interessant supplement voor sporters die de 55 zijn gepasseerd.