04.10.2011

Meer vitamine K2, meer testosteron

De lijst supplementen die misschien de aanmaak van testosteron verhogen is weer wat langer geworden. Volgens voedingswetenschappers van Tohoku University in Japan maken mannelijke ratten meer testosteron aan door voer met veel vitamine K2.

Je hebt twee vormen van vitamine K: het plantaardige vitamine K1 [phylloquinone] in groene groenten zoals erwten, broccoli en spinazie, en het dierlijke K2 [menaquinone]. Het verschil tussen beide vormen zit hem in de 'staart' van prenyleenheden die je wel wel vindt bij K2 en niet bij K1. Een variant met vier extra prenyleenheden [MK-4] zit in vlees en eieren, in kaas en kwark zitten versies van vitamine K2 met zeven, acht en negen prenyleenheden [MK-7, MK-8 en MK-9]. In gefermenteerde sojaproducten als natto zit een K2 met zeven prenyleenheden.

We hebben K2 nodig om vitale enzymen te laten werken. Daarbij zitten enzymen die stollingsfactoren aanmaken, enzymen die calcium vastleggen in de botten - maar waarschijnlijk doet vitamine K nog veel meer. Het Japanse onderzoek moest meer leren over de nog onbekende functies van vitamine K2.

De onderzoekers gaven de ene groep proefdieren 5 weken lang voer met weinig vitamine MK-4 - per kg 0.75 mg - en de andere voer met veel vitamine MK-4 - per kg 75 mg. Gedurende het experiment nam in groep die veel MK-4 binnenkreeg de testosteronspiegel en de concentratie testosteron in de testes toe. De vitamine had geen effect op de spiegel van LH, het hypofysehormoon dat in de testes de productie van testosteron stimuleert.


Meer vitamine K2, meer testosteron


Meer vitamine K2, meer testosteron


Meer vitamine K2, meer testosteron


In de testes zorgde het voer met veel vitamine K voor een verhoogde activiteit van de enzymen PKA en CREB. Daardoor werd waarschijnlijk het enzym CYP11A actiever. Dat zorgt voor de synthese van testosteron.

Toen de onderzoekers hun proeven herhaalden met vitamine K1 was er nauwelijks sprake van een testosteronverhogend effect.

Een dieet met veel vitamine MK-4 "may contribute to the reduced risk of age-related diseases by promoting increased testosterone production in the testis", schrijven de onderzoekers.

Misschien horen we hier nog meer over. De Japanners laten vallen dat ze ook proeven hebben gedaan met geranylgeraniol, "a side chain structure of MK-4". Ook die verbinding en analogen daarvan verhoogden in celstudies de aanmaak van testosteron.

Bron:
Lipids Health Dis. 2011 Sep 13;10:158.

Meer:
Vitamine K2 en calcium verlagen estradiolspiegel (25-8-2007)
Overdosis vitamine K kostte natural-bodybuilder bijna het leven (12-7-2007)
Supplement met Vitamine K2 maakt botten sterker (17-2-2007)