Opgeladen: 29-6-2022
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, MSM
Translation: More HDL, less CRP | How MSM might reduce the risk of cardiovascular disease (30-6-2022)

Via HDL en CRP vermindert MSM kans op hart- en vaatziekten

Suppletie met MSM verhoogt de HDL-spiegel en vermindert de activiteit van het geduchte ontstekingseiwit CRP. Door die twee effecten zou MSM wel eens de kans op hart- en vaatziekten kunnen reduceren, suggereert een humane studie van Amerikaanse makelij.


Via HDL en CRP vermindert MSM kans op hart- en vaatziektenStudie
Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Washington State University, verdeelden een krap dozijn gezonde volwassenen in 2 groepen. Gedurende 16 weken slikte de ene groep elke dag een placebo, terwijl de proefpersonen in de experimentele groep elke dag 3 gram MSM innamen.

De onderzoekers gebruikten een product van Bergstrom Nutrition. Dat bedrijf sponsorde de studie.

Resultaten
Voordat de suppletie begon, was de MSM-spiegel in de MSM-groep nagenoeg nul. Daarna steeg hij tot een niveau van 2000 micromol en hoger.


Via HDL en CRP vermindert MSM kans op hart- en vaatziekten


Via HDL en CRP vermindert MSM kans op hart- en vaatziektenIn de MSM-groep steeg de concentratie van het goede cholesterol HDL met 2-4 punten. Op basis van eerder gepubliceerd epidemiologisch onderzoek speculeren de onderzoekers dat de kans op hart- en vaatziekte daardoor met 4-12 procent afneemt.

Tegelijkertijd verlaagde MSM-suppletie de concentratie van de ontstekingsfactor CRP in het bloed. Over dat effect kunnen we kort zijn. Het is gunstig. Waarom precies, dat lees je hier.


Via HDL en CRP vermindert MSM kans op hart- en vaatziektenDe onderzoekers keken ook naar andere lipiden in het bloed, zoals de triglyceriden en LDL, en naar de gevoeligheid voor insuline, maar vonden geen verschillen tussen de placebo- en de MSM-groep. Ook op andere ontstekingsfactoren dan CRP, zoals TNF-alfa, had MSM geen effect.

Conclusie
De onderzoekers denken dat MSM nog meer cardiometabole effecten heeft dan hun studie suggereert.

"Animal models suggest that MSM may also improve insulin sensitivity and glucose regulation", schrijven ze. "The lack of supportive evidence in the present study should be interpreted with caution due to lack of a cross-over study design and homogeneity among our participant population (i.e., normal versus high fasting blood glucose levels) and the relatively small sample size."

"Future work is needed to determine the full benefits of MSM on cardiometabolic health."

Bron:
Nutrients. 2021 Oct 15;13(10):3620.

Meer:
MSM, een spierversterker die kankercellen saboteert (13-6-2020)
MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? (10-6-2020)
MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker (8-6-2020)


MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon Een capsule MSM per dag vermindert rimpels in een paar maanden MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning

MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon
Sporters die dagelijks 3 gram MSM gebruiken hebben de dagen na een halve marathon minder last van hun spieren en gewrichten.

Een capsule MSM per dag vermindert rimpels in een paar maanden
MSM, een spotgoedkope organische zwavelverbinding die je bij bijna elke drogist kunt kopen, is een skinceutical.

MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning
Je neemt je lichaamsgewicht in kilo's, en deelt dat door 10. De uitkomst is het aantal gram MSM dat je nodig hebt om je spieren te beschermen tegen afbraak tijdens intensieve lichamelijke inspanning.