Opgeladen: 11-10-2018
Opgeborgen in: Kalium, Medische horror
Translation: Carb binge after competition paralyzes bodybuilder (12-10-2018)

Na wedstrijd kan bodybuilder niet meer lopen door overmaat aan koolhydraten

Sommige bodybuilders springen na een wedstrijd flink uit de band, en proppen zich dan gedurende een korte periode vol met de koolhydraatrijke voedingsmiddelen die zij zich wekenlang hebben ontzegd. Een Koreaanse bodybuilder maakte het wel erg bont. Hij belandde in het ziekenhuis nadat hij in 4 dagen tijd 10 kilo was aangekomen, en zijn electrolytenhuishouding zodanig was verstoord dat zijn spieren afbraken en hij de controle over zijn benen verloor.

Het geval
Onderzoekers van Changwon Gyeongsang National University Hospital beschreven het geval van een 28-jarige bodybuilder die 5 dagen eerder aan wedstrijd had meegedaan. Nadat hij zich 4 dagen achtereen had vergrepen aan de koolhydraten was hij maar liefst 10 kilo aangekomen. De bodybuilder ontkende het gebruik van anabolica of andere dopingmiddelen. Hmm.

In zijn bloed vonden de onderzoekers aanwijzingen voor spierschade: de concentratie creatine-kinase en myoglobine was aan de hoge kant. En, heel raar, de concentratie kalium was juist gevaarlijk laag.

Waarschijnlijk waren de spier- en levercellen van de man, na weken van een strikt dieet, leeg. Ze hadden zich, toen de bodybuilder de teugels liet vieren, vol glucose gezogen. Voor de opname van glucose zijn echter electrolyten nodig, zoals kalium. Kennelijk hadden de spieren en de lever zoveel glucose opgenomen dat zijn kaliumspiegel gevaarlijk laag was geworden dat zijn spiercellen afbraken en zenuwbanen niet meer functioneerden.

Behandeling
De onderzoekers dienden de bodybuilder via een infuus kalium toe. Dat kon niet voorkomen dat in de dagen daarna de concentratie creatine-kinase [CK] en myoglobine verder steeg, maar die stijging was van korte duur. De symptomen verdwenen, en na 7 dagen kon de bodybuilder weer naar huis.


Na wedstrijd kan bodybuilder niet meer lopen door overmaat aan koolhydraten


Na wedstrijd kan bodybuilder niet meer lopen door overmaat aan koolhydraten


Conclusie
"In conclusion, with the recent, increasing numbers of new fitness centers and the increasing numbers of youngsters participating in bodybuilding, physicians should be able to recognize possible causes of sudden severe hypokalemia in these patients, with large amounts of muscle mass to treat, and advise the patients appropriately", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Medicine (Baltimore). 2017 Oct;96(40):e8251.

Meer:
Bodybuilder krijgt hartstilstand door kaliumsupplement (13-11-2011)


Zonder extra kalium breekt koolhydraatarm dieet botten af
Restrictie van de inname van koolhydraten in een afslankdieet is prima, schrijven onderzoekers van Arizona State University in een al wat ouder stuk in Osteoporosis International. Als je maar bedenkt dat er ook nog zoiets bestaat als een skelet, dat afbreekt als je bloed door een tekort aan groenten en fruit te zuur wordt.

Dieet met veel kalium werkt spieropbouw in de hand
Al in de jaren negentig van de vorige eeuw deden voedingswetenschappers van de University of California een experiment waaruit je kunt afleiden dat een dieet met meer kalium misschien zorgt voor meer spiermassa.

Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekans
Epidemiologen van het Albert Einstein College of Medicine in New York konden het positieve effect van een kaliumrijk dieet becijferen door een groep van bijna honderdduizend vrouwen elf jaar te volgen.