Opgeladen: 19-10-2016
Opgeborgen in: Voeding voor duursporters
Translation: Consuming carbs at night doesn't make for better sport performance (28-1-2017)

Nachtelijke inname van koolhydraten zorgt niet voor betere sportprestaties

Duursporters die 's nachts, vlak voordat ze gaan slapen, extra koolhydraten innemen, gaan daardoor de volgende dag niet beter presteren. Wel verbranden ze een beetje minder vet en een beetje meer koolhydraten. Dat schrijft de Amerikaanse bewegingswetenschapper Michael Ormsbee, verbonden aan Florida State University, in Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Studie
De onderzoekers lieten 12 getrainde vrouwelijke hardlopers en triatleten bij 2 verschillende gelegenheden op een treadmill een afstand van 10 kilometer afleggen.

Nachtelijke inname van koolhydraten zorgt niet voor betere sportprestaties
Op de avond die voorafging aan de trial dronken de vrouwen, vlak voordat ze gingen slapen, de ene keer een placebo zonder voedingsstoffen. De andere keer was dronken ze 335 milliliter magere chocolademelk - goed voor 180 kilocalorieën, 30 gram koolhydraten en 12 gram eiwitten.

De onderzoekers gebruikten TruMoo Chocolate Milk.

Resultaten
Het maakte voor de tijden niet uit of de sporters chocolademelk of een placebo hadden gedronken.


Nachtelijke inname van koolhydraten zorgt niet voor betere sportprestaties


Nachtelijke inname van koolhydraten zorgt niet voor betere sportprestatiesToch veranderde de chocolademelk wel het metabolisme van de sporters. Toen de onderzoekers ze voor de 10K-trial een kwartier met een matige intensiteit lieten lopen op een treadmill, verbrandden de sporters een beetje meer koolhydraten en een beetje minder vet als ze 's nachts chocolademelk hadden gedronken.

De chocolademelk had misschien een nadelig effect op de slaap. Toen de sporters een placebo hadden gedronken rapporteerde slechts 1 sporter abnormal sleep. Na het drinken van de chocolademelk waren dat er 4. Daarnaast verhoogde de chocolademelk de volgende dag de trek in eten.

Conclusie
"In summary, pre-sleep chocolate milk seems to alter next-morning resting and exercise metabolism in female athletes", vatten de onderzoekers samen. "Specifically, nighttime chocolate milk increases [...] carbohydrate oxidation at a range of submaximal intensities."

"This is the first research to show effects to exercise metabolism greater than 4 hours after meal ingestion."

"While the potential effects observed to metabolism are novel, they did not translate to improved 10-km running performance."

Bron:
Appl Physiol Nutr Metab. 2016 Jul;41(7):719-27.

Meer:
Hoge doses vitamine C en E ondergraven misschien het effect van duur- en intervaltraining (16-12-2015)
Glutenvrij dieet heeft geen effect op sportprestaties (16-9-2015)
Vraagtekens bij glycerol in pre-workout-supplementen (10-9-2015)


Voegt melkzuur iets toe aan sportdrankjes?
Volgens deze studie niet. Maar hoeveel melkuur gebruikten de onderzoekers eigenlijk?

Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers
Recreatieve hardlopers, die een paar keer per week drie kwartier tot anderhalf uur gaan rennen, hoeven hun geld niet te besteden aan sportdrankjes.

Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?
Voor wat betreft je tijden: helemaal niks. Maar de voedingswaarde van rozijnen is natuurlijk superieur aan die van de gels.