Opgepoetst: 27-12-2019
Opgeladen: 8-5-2013
Opgeborgen in: Sportvoeding voor duursporters
Translation: Sports drinks of little use for recreational runners (11-6-2013)

Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers

Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers

Recreatieve hardlopers, die een paar keer per week drie kwartier tot anderhalf uur gaan rennen, hoeven hun geld niet te besteden aan sportdrankjes. Sportdrankjes zorgen er niet voor dat ze op een afstand van twintig kilometer scherpere tijden neerzetten. Dat schrijven voedingswetenschappers van de University of Tennessee-Knoxville in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Sportdrankjes
Volgens veel, heel veel studies helpen sportdrankjes duursporters beter presteren. Vooral producten die naast snel opneembare koolhydraten ook eiwitten bevatten - in een verhouding van 3:1 - zouden goed moeten werken, omdat die niet alleen energie leveren, maar ook spierherstel zouden bevorderen.

Studie
De overweldigende meerderheid van die studies is echter verricht in laboratoria. De onderzoekers besloten daarom om sportdrankjes uit te testen in twaalf getrainde recreatieve hardlopers - het waren mannen van 18-55 jaar - die in de open lucht een parcours van 19.2 kilometer rond een meer moesten afleggen. Vijf minuten voordat de mannen gingen rennen kregen ze 120 milliliter sportdrank. Na elke 4 kilometer die ze hadden afgelegd kregen ze nog zo'n hoeveelheid. In totaal dronken de mannen dus 600 milliliter sportdrank.

De onderzoekers lieten de mannen vier keer rennen, en gaven ze telkens een andere sportdrank.


Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers

Crystal Light

Een light-product zonder kilocalorieën. Gebruikt als placebo. [PLA]

Gatorade

Een sportdrank met 6 procent snel opneembare koolhydraten. Per inname 25 kilocalorieën. [CHO]

Accelerade

Een sportdrank met 6 procent snel opneembare koolhydraten plus 1.4 procent eiwit. Per inname 40 kilocalorieën. [CHO-P]


Omdat Gatorade minder kilocalorieën leverde dan Accelerade lieten de onderzoekers hun proefpersonen ook nog een keer rennen op een wat sterker geconcentreerde Gatorade-sportdrank. Die leverde de lopers net zoveel energie als Accelerade. [CHO-CHO]

Resultaten
De sportdrankjes hadden geen effect op de totale tijd die de mannen nodig hadden om de 19.2 kilometer af te leggen, vertelt de eerste figuur hieronder.

Of de sportdrankjes nu alleen koolhydraten bevatten [CHO] [CH+CHO], of een mix van koolhydraten en eiwitten [CHO+P], ze werkten even goed als een product zonder kilocalorieën [PLA].

De onderzoekers hadden de mannen gevraagd of ze de laatste 1.92 kilometer van de afstand een eindsprint wilden inzetten. Ook op de sprinttijden hadden de sportdrankjes geen invloed, zie je in de tweede figuur hieronder.


Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers


Sportdrankjes werken niet bij recreatieve lopers


Ook op de hartslag en het gevoel van vermoeidheid hadden de sportdrankjes geen effect.

In veel studies naar sportdrankjes laten de onderzoekers hun proefpersonen rennen op nuchtere maag. Deze proefpersonen hadden, net zoals de meeste lopers buiten het lab, gewoon gegeten.

Conclusie
"Results of the present investigation suggests no difference in endurance performance between commercially available CHO and CHO-P supplements in outdoor runs > 60 minutes at moderate- to vigorous-intensity for male recreational runners", schrijven de onderzoekers. "Additionally, this supplementation did not enhance performance above that of PLA."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2013 Mar 28;10(1):17.

Meer:
Mannen hebben tijdens duurinspanningen meer kans op dehydratie dan vrouwen (16-3-2013)
Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank (18-2-2013)
Optimale dosis koolhydraten voor wielrenners is 78 gram per uur (18-9-2012)


Na gewenningsfase functioneert sporter prima op een koolhydraatarm dieet

Voor sporters zijn aardappels net zo'n goede bron van koolhydraten als gels

Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties

Na gewenningsfase functioneert sporter prima op een koolhydraatarm dieet
Duursporters die al geruime tijd een koolhydraatarm dieet volgen, verbranden fors meer vet dan duursporters met een traditioneel koolhydraatrijk dieet.

Voor sporters zijn aardappels net zo'n goede bron van koolhydraten als gels
Sporters die immense hoeveelheden kilocalorieën verbruiken, hoeven hun koolhydraten niet per se uit gels te halen.

Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties
Suppletie met natriumbicarbonaat is een probaat middel om tijdens hoog-intensieve inspanningen beter te presteren. Maar aangenaam is het niet, en bij frequent gebruik op de langere termijn misschien ook niet gezond.