|
Wielrenners fietsen net zo goed op bananen als op sportdrank
Duursporters die zich afvragen of al die suikerbommen in de vorm van sportrepen, -gels en -drankjes wel zo gezond zijn hebben een alternatief. Bananen zijn net zo geschikt als sportdrank, schrijven sportwetenschappers van Appalachian State University in PLoS One.
Koolhydraten
Net zoals druiven, mango, ananas, rozijnen, honing en sinaasappelsap hebben bananen een glycemische index van ongeveer vijftig. Dat is low-to-medium. Ongeschikt als koolhydraatbron voor de trainingen van duuratleten, leren sport- en voedingswetenschappers in hun eerste jaar.
Maar toch...
In studies presteren duursporters beter na een laag-glycemische maaltijd dan na een maaltijd met veel hoog-glycemische voedingsmiddelen. Sporters die tijdens hun training hun koolhydraten uit rozijnen halen, presteren net zo goed als sporters die gels of andere superfoods gebruiken.
Studie
De onderzoekers lieten 14 getrainde wielrenners van 14-45 jaar twee keer een afstand van 75 kilometer fietsen. Tijdens de rit kregen de proefpersonen elke 15 minuten 0.2 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht. De ene keer kwamen die uit een sportdrank, de andere keer uit bananen.
Resultaten
Sorry, we hebben geen tabellen of figuren voor je. De onderzoekers hebben ze niet gemaakt. Ze waren te druk met hun nieuwe speeltje: metabolomics. Dat houdt in dat je de aanwezigheid van legio omzettingsproducten tegelijkertijd kunt meten.
De onderzoekers ontdekten dat er in het bloed van de sporters meer interleukin-8 en interleukin-10 aanwezig was als ze bananen hadden gegeten.
Beide interleukines activeren het innate immune system. Je kunt speculeren dat duursporters die bananen als koolhydraatbron gebruiken minder makkelijk een virusinfectie oplopen.
Klik op de tabel voor een grotere versie.
Dopamine
Toen de onderzoekers de bananen analyseerden zagen ze waar die stijging van de dopaminespiegel vandaan kwam. In 100 gram banaan zat 0.42 milligram dopamine. De 6-7 bananen die de wielrenners hadden gegeten waren goed voor 3.33 milligram dopamine.
De onderzoekers denken niet dat deze dopamine in de hersenen kan komen. Dopamine uit voeding zou misschien wel de hartspier harder kunnen laten werken. Dat gebeurde niet in deze studie, want daarvoor was de stijging van de dopaminespiegel niet hoog genoeg.
Bananenschillen?
Wij wachten in spanning af.
Bron:
Meer:
|
|