26.01.2012

Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam

Terwijl gezondheidsfanaten alsmaar voorzichtiger worden met snel opneembare koolhydraten, blijven duursporters trouw aan hun pasta, witbrood en energiedrankjes. Waarom eigenlijk? Dat vragen wij ons af na lezing van de studie die sportwetenschappers van de de University of Thessaly publiceerden in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Studie
De onderzoekers deden een proef met 8 mannelijke studenten. De studenten moesten 3 keer hetzelfde inspanningsprotocol afwerken: ze kregen wat te eten, wachtten een half uur, fietsten daarna 60 min op een matig intensief tempo - op 65 procent van hun VO2max - en fietsten vervolgens tot ze niet meer konden met een intensiteit van 90 procent van hun VO2max.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen de ene keer niks [Control]. Een andere keer kregen de studenten per kg lichaamsgewicht 1.5 gr snel opneembare koolhydraten in de vorm van witbrood en jam [HGI]. Glycemische index: 70. Een derde keer kregen de proefpersonen evenveel koolhydraten, maar dan in de vorm van gedroogde abrikozen [LGI]. Glycemische index: 30.

De Grieken wilden uitzoeken welk type koolhydraten de aanmaak van endorfines door de hersenen het meeste verhoogt - en of dat effect heeft op de sportprestaties. Ze hoopten dat snel opneembare koolhydraten leiden tot een verhoogde aanmaak van endorfines. Na een uur rustig fietsen zouden die koolhydraten uit het bloed zijn verdwenen, maar de endorfines niet. De natuurlijke pijnstillers zouden tijdens het intensieve deel van het protocol de time to exhaustion verlengen.

Resultaten
Nou, niet dus. Het type koolhydraten had geen effect op de aanmaak van endorfines. En hoewel de verschillen niet statistisch significant waren, fietsten de studenten nadat ze gedroogde abrikozen hadden gegeten langer dan na een maaltijd met witbrood met jam.


Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam


Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam


Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam


Na de maaltijd met HGI-koolhydraten hadden de studenten weliswaar meer glucose in hun bloed [de zwarte bolletjes] dan na de maaltijd met LGI-koolhydraten [driehoekjes], maar voor de totale verbranding van koolhydraten en vet [substrate oxidation] maakte het niet uit wat de studenten hadden gegeten.

De onderzoekers vermoeden dat ze hun proefpersonen te weinig koolhydraten gaven. Een hogere dosis van HGI-carbs had misschien wel gezorgd voor betere prestaties. Denken ze.

Slot
Wijzelf denken echter dat ook bij een hogere inname duursporters beter presteren na een maaltijd met abrikozen dan na een maaltijd met witbrood en jam. Daarvoor hoeven we alleen maar een blik te werpen op hun voedingswaarde. [nutritiondata.self.com: Bread, white] [nutritiondata.self.com: Strawberry Jam] [Apricots, dried]

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2011 Oct 20;8:15.