Opgepoetst: 11-8-2019
Opgeladen: 26-7-2014
Opgeborgen in: Chia, Suppletie voor duursporters, Voeding voor duursporters
Translation: Endurance athletes can also use chia to load (13-8-2014)

Duursporters kunnen ook opladen met chia

Duursporters kunnen ook opladen met chia
Duursporters die zich twee dagen voor hun wedstrijd opladen met snel opneembare koolhydraten zouden eens kunnen kijken wat er gebeurt als ze een deel van die koolhydraten vervangen door chia. Chia is in 1001 opzichten gezonder dan snelle koolhydraten, en cocktails van chia en koolhydraten werken volgens bewegingswetenschappers van de University of Alabama net zo goed als de koolhydraatbommen van de sportdrankenindustrie.

Proefopzet
We zeggen het er maar meteen bij: het onderzoek van de Alabamanten levert geen wetenschappelijk bewijs dat chia snel opneembare koolhydraten kan vervangen. De proefpersonen wisten wanneer ze chia gebruikten, en wanneer alleen koolhydraten. Maar goed, zoals ze dat bij ons in het krachthonk zeggen: in een half ei zitten meer eiwitten dan in een lege dop.

De onderzoekers lieten 6 doortrainde duuratleten eerst een uur op een matig-intensief hardlopen op een treadmill [65 procent van de VO2max], en vervolgens op een baan in een zo kort mogelijke tijd een afstand van 10 kilometer afleggen. In totaal deden de sporters dat 2 keer.

De ene keer bereidden ze zich voor door zich op te laden met klassieke snelle koolhydraten. De sporters trainden 2 dagen voor het evenement 's ochtends kort maar intensief, en stopten daarna dagelijks 6 gram snelle koolhydraten per kilo lichaamsgewicht in hun lichaam in de vorm van sportdrank. Dat gebeurde naast hun gewone voeding.


Duursporters kunnen ook opladen met chia


Duursporters kunnen ook opladen met chia


De andere keer lieten de sporters de helft van de koolhydraten uit hun sportdrank weg, en vervingen de missende kilocalorieën door kilocalorieën uit chia. Het protocol vind je hier. De onderzoekers hoopten dat de omega-3-vetzuren in chia de oxidatie van vet bevorderden, en de sporters daardoor net zo goed zouden presteren.

Resultaat
En jawel. De sporters legden beide keren de 10K-loop in praktisch dezelfde tijd af.


Duursporters kunnen ook opladen met chia


Conclusie
"Chia loading with additional carbohydrates appears to be an option for carbohydrate loading for endurance events lasting longer than 90 minutes", concluderen de onderzoekers. "This approach would allow athletes to decrease their dietary intake of sugar while increasing their intake of healthy omega 3 fatty acids. This dietary approach yielded results similar to traditional all-carbohydrate loading."

Bron:
J Strength Cond Res. 2011 Jan;25(1):61-5.

Meer:
De opname van omega-3-vetzuren uit chiazaad is prut - eerst malen, die dingen (21-10-2017)
Afslanken gaat beter met een paar eetlepels chia per dag (18-10-2017)
Humane studie: chiazaadolie voor duursporters (19-6-2015)


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam

Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen
Duursporters presteren beter als ze koekjes en andere zetmeel- en suikerbommetjes uit hun dieet knikkeren, en die vervangen door amandelen.

Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten
Als je vijf dagen per week minstens een uurtje traint, dan kun je tijdens intensieve inspanningen misschien makkelijker vet verbranden en betere duurprestaties neerzetten als je elke dag een glas cashew-apple-sap drinkt.

Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam
Terwijl gezondheidsfanaten alsmaar voorzichtiger worden met snel opneembare koolhydraten, blijven duursporters trouw aan hun pasta, witbrood en energiedrankjes. Zonde.