Opgepoetst: 2-6-2021
Opgeladen: 24-6-2014
Opgeborgen in: Noten, Voeding voor duursporters
Translation: Endurance athletes perform better if they eat almonds instead of cookies (9-7-2014)

Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen

Duursporters presteren beter als ze koekjes en andere zetmeel- en suikerbommetjes uit hun dieet knikkeren, en die vervangen door amandelen. Dat blijkt uit een humane studie, die Chinese onderzoekers hebben gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Aan het experiment werkten 8 wielrenners en 2 triatleten mee als proefpersoon.


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen


Amandelen
L-Arginine
Amandelen bevatten enkelvoudig onverzadigde vet en - vergeleken met andere noten - veel eiwit. In dat eiwit zit weer relatief veel van het aminozuur L-arginine [je ziet de chemische structuur hiernaast].

Bovendien bevatten amandelen fenolen, zoals isorhamnetine-3-O-rutinoside. Isorhamnetine lijkt op quercetine, en ontstaat in het lichaam ook door omzetting van quercetine.

Rutine, een mentaal pepmiddel
De 3-O-rutinoside-groep zit ook in het op quercetine gebaseerde rutine-molecuul [structuur hiernaast]. Zoals quercetine in het lichaam omzet in isorhamnetine, zet rutine waarschijnlijk om in isorhamnetine-3-O-rutinoside. Maar die stof zit dus ook kant-en-klaar in amandelen.


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelenSportvoeding
Wat voor effect hebben amandelen op sporters? Die vraag wilden onderzoekers van het National Institute of Sports Medicine in Beijing beantwoorden. De onderzoekers gaven in een experiment sporters 4 weken elke dag 75 gram amandelen [3 handjes] [ALM]. De onderzoekers gaven dezelfde proefpersonen bij een andere gelegenheid koekjes met evenveel kilocalorieën [COK].

Nadat de proefpersonen 4 weken amandelen of koekjes hadden gegeten, lieten de onderzoekers ze eerst een kleine 2 uur fietsen op 50-60 procent van hun VO2max [SS]. Na een korte pauze moesten de sporters vervolgens in een tijdrit van 20 minuten zoveel mogelijk meters afleggen [TT]. Hadden de proefpersonen amandelen gegeten, dan was die afstand significant groter dan als ze zich hadden moeten behelpen met koekjes.

BL = prestaties voordat de proef begon.


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen


Tijdens de tijdrit verbruikten de proefpersonen minder zuurstof en verbrandden ze meer koolhydraten als ze amandelen hadden gegeten. Dat vertelt de figuur hieronder.


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen


De onderzoekers vermoeden dat de combinatie van L-arginine [de sporters consumeerden in de vorm van amandelen dagelijks 2 gram L-arginine meer dan normaal] en fenolen in amandelen bijdraagt aan de gemeten prestatieverbetering. Die combinatie verhoogt die de concentratie van stikstofmonoxide in het spierweefsel van de sporters, denken de Chinezen. Daardoor houden de sporters intensieve inspanningen waarbij ze koolhydraten verbranden langer vol.

Sponsor
De Almond Board of California betaalde het onderzoek.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2014 May 11;11:18.

Meer:
Handje amandelen in de middag verbetert lichaamssamenstelling (3-12-2013)
Amandelen leveren minder calorieën dan je denkt (9-3-2013)
Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik (5-9-2007)


Al na vier dagen gezond eten presteren sporters beter Cactussap maakt je fitter Sportdrank met ketonen versnelt spierherstel

Al na vier dagen gezond eten presteren sporters beter
Nadat sportieve en redelijk fitte studenten 4 dag gezond hebben gegeten, lopen ze de 5K significant sneller dan nadat ze 4 dagen hebben gegeten op een manier die we als 'normaal' zijn gaan beschouwen.

Cactussap maakt je fitter
De vruchten van Opuntia ficus-indica, een cactus die groeit in alle droge gebieden waar het in de winter niet vriest, zijn niet alleen eetbaar, maar zitten ook nog eens ramvol interessante bioactieve stoffen.

Sportdrank met ketonen versnelt spierherstel
Sportdrank met ketonen helpt sporters niet alleen beter te presteren, maar versnelt ook het herstel van de spieren na intensieve inspanning.