24.06.2014

Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen

L-Arginine
Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen
Duursporters presteren beter als ze koekjes en andere zetmeel- en suikerbommetjes uit hun dieet knikkeren, en die vervangen door amandelen. Dat blijkt uit een humane studie, die Chinese onderzoekers hebben gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Aan het experiment werkten 8 wielrenners en 2 triatleten mee als proefpersoon.

Amandelen

Amandelen bevatten enkelvoudig onverzadigde vet en - vergeleken met andere noten - veel eiwit. In dat eiwit zit weer relatief veel van het aminozuur L-arginine. Bovendien bevatten amandelen fenolen, zoals isorhamnetin-3-O-rutinoside. Isorhamnetin lijkt op quercetin, en ontstaat in het lichaam ook door omzetting van quercetin.

De 3-O-rutinoside-groep zit ook in het op quercetin gebaseerde rutin-molecuul. Zoals quercetin in het lichaam omzet in isorhamnetin, zet rutin waarschijnlijk om in isorhamnetin-3-O-rutinoside. Maar die stof zit dus ook kant-en-klaar in amandelen.


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen


Sportvoeding
Wat voor effect hebben amandelen op sporters? Die vraag wilden onderzoekers van het National Institute of Sports Medicine in Beijing beantwoorden. De onderzoekers gaven in een experiment sporters 4 weken elke dag 75 gr amandelen [3 handjes] [ALM]. De onderzoekers gaven dezelfde proefpersonen bij een andere gelegenheid koekjes met evenveel kcals [COK].

Nadat de proefpersonen 4 weken amandelen of koekjes hadden gegeten, lieten de onderzoekers ze eerst een kleine 2 uur fietsen op 50-60 procent van hun VO2max [SS]. Na een korte pauze moesten de sporters vervolgens in een tijdrit van 20 min zoveel mogelijk meters afleggen [TT]. Hadden de proefpersonen amandelen gegeten, dan was die afstand significant groter dan als ze zich hadden moeten behelpen met koekjes.

BL = prestaties voordat de proef begon.


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen


Tijdens de tijdrit verbruikten de proefpersonen minder zuurstof en verbrandden ze meer koolhydraten als ze amandelen hadden gegeten. Dat vertelt de figuur hieronder.


Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen


De onderzoekers vermoeden dat de combinatie van L-arginine [de sporters consumeerden in de vorm van amandelen dagelijks 2 gr L-arginine meer dan normaal] en fenolen in amandelen bijdraagt aan de gemeten prestatieverbetering. Die combinatie verhoogt die de concentratie van stikstofmonoxide in het spierweefsel van de sporters, denken de Chinezen. Daardoor houden de sporters intensieve inspanningen waarbij ze koolhydraten verbranden langer vol.

Sponsor
De Almond Board of California betaalde het onderzoek.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2014 May 11;11:18.

Meer:
Handje amandelen in de middag verbetert lichaamssamenstelling (3-12-2013)
Amandelen leveren minder calorieŽn dan je denkt (9-3-2013)
Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik (5-9-2007)