Opgeladen: 22-4-2017
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Duursport & voeding, Superfoods
Translation: Sports drinks with ketones speed up muscle recovery (20-6-2017)

Sportdrank met ketonen versnelt spierherstel

Sportdrank met ketonen helpt sporters niet alleen beter te presteren, maar versnelt ook het herstel van de spieren na intensieve inspanning. Dat blijkt uit een humane studie, die bewegingswetenschappers van de universiteit van Oxford binnenkort publiceren in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Studie
De onderzoekers lieten 12 sporters bij verschillende gelegenheden fietsen, en daarbij hun glycogeenreserves uitputten. Daarna dronken sporters de ene keer DeltaG, een sportdrank met ketonen, en de andere keer een identieksmakende sportdrank zonder voedingsstoffen. Vervolgens gaven de onderzoekers de sporters glucose.

De ketonendrank bevatte de mono-ester (R)-3-hydroxybutyl-(R)-3-hydroxybutyrate [structuurformule hieronder]. Per kilogram lichaamsgewicht dronken de sporters 0.573 milliliter.


Sportdrank met ketonen versnelt spierherstelBelangen
Drie auteurs van deze studie - eerste auteur David Holdsworth, Peter Cox en onderzoeksleider Kieran Clarke - hebben patenten op hun naam staan voor het gebruik van ketonen als prestatiebevorderaar. Clarke is bovendien de oprichten van T-Delta-S een bedrijf dat producten met ketonen - zoals DeltaG - op de markt wil brengen.

Resultaten
De toediening van ketonen versterkte het effect van de glucose op de insulinespiegel. Waarschijnlijk daardoor nam de concentratie glycogeen in de spieren van de sporters sneller toe als ze zowel ketonen als glucose gebruikten.


Sportdrank met ketonen versnelt spierherstel


Sportdrank met ketonen versnelt spierherstelConclusie
"Given that low muscle glycogen stores impair both moderate and high intensity exercise, and that the exhaustion of glycogen reserves during exercise causes a marked reduction in external work, any intervention that enhances glycogen synthesis is of potential benefit to human exercise performance", schrijven de onderzoekers.

"Here, we have shown that ketone and glucose together augment and accelerate glucose uptake, probably by elevating insulin, thereby hastening glycogen recovery."

Meer
Hieronder zie je David Holdsworth, de eerste auteur van deze studie, tijdens een presentatie over dit onderzoek.
Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2017 Apr 10. doi: 10.1249/MSS.0000000000001292. [Epub ahead of print].

Meer:
Veroudering vertragen zonder rigoureus dieet door suppletie met ketonen (1-2-2017)
Ketonen maken koolhydraatarm dieet aangenaam (18-7-2009)


Whey-hydrolisaat verhoogt opslag glycogeen in spiercellen

Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht

Glycogeensparend fenegriek interessant voor duursporters en bodybuilders

Whey-hydrolisaat verhoogt opslag glycogeen in spiercellen
Whey-hydrolisaat verhoogt de aanmaak van insuline niet, maar activeert in de spiercellen wel de glucosetransporter GLUT4. Stacken met ketonen?

Curcuminsuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht
Dierstudie.

Glycogeensparend fenegriek interessant voor duursporters en bodybuilders
Nog een dierstudie. Deze komt uit Japan.