Opgeladen: 22-4-2018
Opgeborgen in: Suppletie voor duursporters, Plantaardige extracten, Duursport & voeding
Translation: Cactus juice makes you fitter (23-4-2018)

Cactussap maakt je fitter

Cactussap maakt je fitter
De vruchten van Opuntia ficus-indica, een cactus die groeit in alle droge gebieden waar het in de winter niet vriest, zijn niet alleen eetbaar, maar zitten ook nog eens ramvol interessante bioactieve stoffen. Drink je elke dag 150 milliliter sap van deze plant, dan word je fitter en sneller. Dat blijkt uit een humane studie die Tunesische onderzoekers, verbonden aan het National Center of Medicine and Science in Sports, publiceerden in Food Science & Nutrition.

Studie
De onderzoekers lieten 21 gezonde, maar niet overdreven fitte mannelijke studenten de yoyo-intermittent recovery test afleggen [P1]. Pal na afloop analyseerden ze het bloed van de mannen.

De onderzoekers verdeelden de mannen in 2 groepen. De ene groep dronk na de test gedurende 2 weken elke dag 3 keer een glas met 50 milliliter sap van de cactus Opuntia ficus-indica. De onderzoekers hadden het sap zelf gemaakt met een juicer. Ze gebruikten cactussen die ze hadden gekocht op de markt van Tunis.


Cactussap maakt je fitter


De andere groep kreeg een placebo. Toen de 2 weken waren afgelopen herhaalden de onderzoekers de test [P2].

Bij de yoyo-intermittent recovery test moeten sporters simpel gezegd zo lang mogelijk achtereen 40 meter rennen en 10 meter wandelen. De crux is dat ze die 40 meter in een steeds kortere tijd moeten afleggen.

Resultaten
De proefpersonen die Opuntia-sap dronken konden na de suppletieperiode een grotere afstand afleggen dan daarvoor. Maar toch waren ze na afloop van de laatste test minder moe dan na afloop van de eerder afgenomen test.


Cactussap maakt je fitter


Cactussap maakt je fitter


Suppletie met Opuntia ficus-indica vergrootte de VO2max, vertelt de figuur hieronder.


Cactussap maakt je fitter


In het bloed van de placebogroep [CG] vonden de onderzoekers na de tests een verhoogde concentratie CK, LDH en MDA. CK en LH zijn enzymen die vrijkomen als spieren zijn beschadigd, MDA is een stof die ontstaat door de activiteit van vrije radicalen. Bij de proefpersonen die Opuntia ficus-indica kregen [EG], verminderde suppletie de toename van het CK, LDH en MDA in het bloed.


Cactussap maakt je fitter


Cactussap maakt je fitter


Opuntia beschermt de spieren dus tegen afbraak, concluderen de onderzoekers. En dat komt mogelijk doordat Opuntia agressieve vrije radicalen neutraliseert.

Conclusie
"Opuntia ficus-indica juice leads to an improvement of yo-yo intermittent recovery test performance", schrijven de onderzoekers. "In concordance with previous research, it seems that the enhancement of the yo-yo intermittent recovery test performance presented in this study is essentially due to the decrease of muscle damage and the rating of perceived exertion."

Bron:
Food Sci Nutr. 2017 Dec 6;6(2):259-68.

Meer:
Opuntia, de afslankcactus (27-8-2014)
Opuntia, de anti-katercactus (maar niet heus) (8-10-2011)


Een op de drie sprinters wordt een beetje sneller door Q10

Concentraat van beetroot maakt teamsporters sneller

Sneller sprinten met Ashwagandha

Eén op de drie sprinters wordt een beetje sneller door Q10
Worden sporters nou wel of niet sneller door suppletie met Q10?

Concentraat van beetroot maakt teamsporters sneller
Dit spul zou je wel eens heel goed kunnen stacken met Opuntia ficus-indica, zo voelen wij aan ons water.

Sneller sprinten met Ashwagandha
Als gezonde jonge mannen en vrouwen elke dag 500 mg extract van het Indiase kruid Ashwagandha slikken, dan neemt hun maximale sprintsnelheid toe met 3 procent en stijgt hun maximale zuurstofopname [VO2max] met 7 procent.