Na gewenningsfase functioneert sporter prima op een koolhydraatarm dieet
Duursporters die al geruime tijd een koolhydraatarm dieet volgen, verbranden fors meer vet dan duursporters met een traditioneel koolhydraatrijk dieet. Zelfs bij een intensiteit waarbij hun spieren volgens de leerboeken niet meer hun energie uit vet kunnen halen, verbranden deze sporters vooral vet. Dat rapporteerde de Amerikaanse bewegingswetenschapper Jeff Volek in 2016 in Metabolism. En consequenties voor hun herstel? Die zijn er niet...
Studie
Volek bestudeerde 20 doortrainde duursporters. Een deel van hen was ultraloper, een ander deel triatleet. Tien sporters volgden een traditioneel dieet: 60 procent van hun energie kwam uit koolhydraten, 15 procent uit eiwit en 25 procent uit vet.
Tien andere sporters waren al 9 maanden tot 3 jaar eerder uit eigen beweging overgestapt op een koolhydraatarm dieet: 70 procent van hun energie kwam uit vet, 20 procent uit eiwit en de overige 10 procent uit koolhydraten.
Resultaten
Volek liet zijn proefpersonen hardlopen op een treadmill met een steeds hogere intensiteit. Bij de atleten die een traditioneel dieet volgden was de vetverbranding maximaal bij een intensiteit van 55 procent van de VO2max. Bij een intensievere inspanning moesten de spieren meer koolhydraten gaan verbranden. Dat is conform de leerboeken.
De atleten die een koolhydraatarm dieet volgden verbrandden per minuut echter de meeste vetten bij een intensiteit van 70 procent van de VO2max. En dat is niet wat er in de leerboeken staat.
Bij een andere gelegenheid liet Volek zijn proefpersonen 3 uur hardlopen met een intensiteit van 64 procent van hun VO2max. Vlak daarvoor kregen de proefpersonen een shake met een samenstelling die leek op wat ze normaliter aten.
De koolhydraatarme sporters verbrandden vooral vet, de koolhydraatatleten verbrandden vooral koolhydraten.
Na de test bepaalde Volek hoeveel glycogeen er in de spiercellen van de sporters zat. Dat was - tegen de verwachting in - bij beide groepen sporters even veel. Na duurinspanningen herstellen spiercellen zich optimaal als ze voldoende glycogeen bevatten.
Conclusie
"These results provide the first documentation of the metabolic adaptations associated with long-term consumption of a very low-carbohydrate/high-fat diet in highly trained keto-adapted ultra-endurance athletes", schrijft Volek. "The enhanced ability to oxidize fat during exercise across a range of intensities is striking, as is the ability to maintain 'normal' glycogen concentrations in the context of limited carbohydrate intake."
"Keto-adaptation provides an alternative to the supremacy of the high-carbohydrate paradigm for endurance athletes."
Bron:
Metabolism. 2016 Mar;65(3):100-10.
Meer:
Koolhydraatarm dieet maakt sporters kilo's lichter zonder prestatieverlies (15-2-2018)
Duursporter bereidt zich beter voor op wedstrijd met koolhydraatarm dieet (2-10-2014)
Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen (25-7-2014)
|