Opgeladen: 22-8-2016
Opgeborgen in: Afslanken, Koolhydraatarm dieet
Translation: Crash diet works better without carbs (22-12-2016)

Crashdieet werkt beter zonder koolhydraten

Je moet een paar kilo's kwijtraken in een paar weken tijd. De enige oplossing: een rigoreus afslankdieet van nog geen duizend kilocalorieën per dag. Vetverlies gegarandeerd - maar spierverlies jammer genoeg ook. Italiaanse onderzoekers schrijven in de European Review for Medical and Pharmacological Sciences dat ze een manier hebben ontdekt om dat spierverlies tijdens een crashdieet te beperken: gooi de koolhydraten eruit, en vervang ze door eiwitten.

Studie
De onderzoekers lieten 18 gezonde maar dikke proefpersonen gedurende 3 weken afvallen op met een zeer strikt dieet, dat ongeveer 700-800 kilocalorieën per dag leverde.

Negen proefpersonen kregen een dieet dat min of meer traditioneel was samengesteld. De energie kwam voor 35-40 procent uit vet, voor 15-20 procent uit koolhydraten en voor 40-50 procent uit eiwit. Dagelijks consumeerden de proefpersonen ongeveer een gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Negen andere proefpersonen kregen een koolhydraatarm dieet. De energie kwam voor 35-40 procent uit vet, voor 5 procent uit koolhydraten en voor 55-60 procent uit eiwitten. De helft van de eiwitten kwam uit een wheysupplement. Dagelijks consumeerden de proefpersonen ongeveer 1.4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Resultaten
Hieronder zie je het effect van het traditioneel samengestelde crashdieet.


Crashdieet werkt beter zonder koolhydraten


Crashdieet werkt beter zonder koolhydratenHierboven zie je het effect van het koolhydraatarme crashdieet.

De figuur hieronder vergelijkt de resultaten van het traditioneel samengestelde en het koolhydraatarme crashdieet. Zoals je ziet beschermde het koolhydraatarme dieet de spiermassa tegen afbraak. Beide dieettypes veroorzaakten ongeveer evenveel vetverlies.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Klik op de figuur voor een grotere versie.Een beetje vreemd is wel dat het traditioneel samengestelde en het koolhydraatarme dieet resulteerden in ongeveer evenveel gewichtsafname. Mogelijk verloren de proefpersonen in de koolhydraatarme groep relatief veel vocht.

Mechanisme
De onderzoekers kunnen uit hun gegevens niet afleiden hoe een koolhydraatarm crashdieet de spiermassa tegen afbraak beschermt. Ze opperen de mogelijkheid dat de combinatie van eiwitten en het ontbreken van koolhydraten leidt tot een verhoogde anabole activiteit van groeihormoon.

Conclusie
"Our pilot double-blind study showed that a very-low-calorie ketogenic diet was highly effective in terms of body weight reduction without to induce lean body mass loss, preventing the risk of sarcopenia", schrijven de Italianen. "Further clinical trials are needed on a larger population and long-term body weight maintenance and risk factors management effects of a very-low-calorie ketogenic diet."

"As the full spectrum of metabolic effects induced by a very-low-calorie ketogenic diet is not completely characterized, new trials that are specifically designed to assess the combined effects of genotypes and dietary intervention are needed."

Bron:
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Jul;20(12):2613-21.

Meer:
Afslanken door bewegen en koolhydraatarm dieet gaan prima samen (25-7-2014)
Afvallen met koolhydraatarmdieet kost geen spiermassa en kracht (14-12-2012)
Studie: low carb + krachttraining = fors vetverlies, geen verlies spiermassa (21-1-2011)


Hoe een koolhydraatarm dieet veroudering vertraagt
Als mensen lijken op het aaltje Caenorhabditis elegans, dan zouden ze stokoud kunnen worden als ze de koolhydraten zoveel mogelijk uit hun dieet knikkeren, en daarbij ook nog eens pillen met antioxidanten als vitamine E en C en N-acetylcysteine laten staan.

Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam
Als je een dieet met weinig of geen koolhydraten volgt, maakt je lichaam extra veel van een verbinding aan die sprekend lijkt op de drug GHB.

Duuratleet bereidt zich beter voor op wedstrijd met koolhydraatarm dieet
Duursporters die zich voorbereiden op een wedstrijd boeken misschien betere resultaten als ze de meeste koolhydraten uit hun dieet knikkeren, en die vervangen door onverzadigde vetzuren.