27.06.2012

Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?

De energy-gels die duursporters gebruiken tijdens zware sessies werken net zo goed als ordinaire rozijnen. Dat blijkt uit een humane studie die bewegingswetenschappers van San Diego State University publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Sport- of energy-gels zijn relatief nieuw in de sportvoeding. Ze zijn bedoeld als alternatief voor vloeibare producten en ontworpen om sporters snel te voorzien van snel opneembare koolhydraten. Gels hebben dan ook een hoge glycemische index. Energie op het moment dat je die nodig hebt, luidt het credo van de producenten.

In 2007 publiceerden onderzoekers van San Diego State University een gesponsorde studie waarin ze het effect van gels en rozijnen op 8 duursporters met elkaar vergeleken. De sporters moesten eerst 45 min fietsen met een intensiteit van 70 procent van hun VO2max, en daarna zich 15 min leegfietsen via een protocol waarbij ze elke 2 min een beetje harder moesten trappen.

Drie kwartier voordat de sporters gingen fietsen aten de proefpersonen rozijnen [Glycemische Index: 88] of een gel [Glycemische Index: 117]. Beide keren aten de sporters 1 gr koolhydraten per kg lichaamsgewicht.

De gebruikte gel was Clif Shot, de rozijnen kwamen uit Californië.

De onderzoekers konden geen verschillen ontdekken tussen het effect van rozijnen of de gel. Aten de sporters bijvoorbeeld rozijnen, dan leverden ze 189.5 kJ aan arbeid. Na inname van de gels was dat 187.9 kJ.

Ook analyse van het bloed van de sporters bracht geen verschillen aan het licht, al hadden sporters na inname van de rozijnen post exercise ietsiepietsie meer vrije vetzuren [FFA] in hun bloed. Dat suggereert dat rozijnen de verbranding van vet wat minder afremmen dan gels.


Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?


Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?


Rozijnen of sportgels, wat maakt het uit?


"The similarity of responses suggests that it may be valuable for athletes, coaches, and trainers to consider the type of carbohydrate-rich food to consume prior to short-term endurance exercise", concluderen de onderzoekers. "Raisins are less expensive than sports gels and are a source of naturally occurring nutrients; therefore, they offer an advantage to those desiring a 'food first' approach to nourishment."

De onderzoekers werden betaald door de California Raisin Marketing Board.

Bron:
J Strength Cond Res. 2007 Nov;21(4):1204-7.

Meer:
Duursportstudie: gedroogde abrikozen versus witbrood met jam (26-1-2012)
Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen (12-10-2011)
Koude sportdrank, betere tijden (19-9-2011)