Opgeladen: 12-6-2018
Opgeborgen in: Duursport & voeding, Natriumbicarbonaat
Translation: Alkaline diet improves high-intensity sports performance (13-6-2018)

Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties

Suppletie met natriumbicarbonaat is een probaat middel om tijdens hoog-intensieve inspanningen beter te presteren. Maar aangenaam is het niet, en bij frequent gebruik op de langere termijn misschien ook niet gezond. Duitse sportwetenschappers, verbonden aan Ruhr-University Bochum, vonden een alternatief. Als sporters vier dagen een alkaline dieet volgen, dan heeft dat eenzelfde effect als suppletie met bicarbonaat.

Alkaline dieet
Nee, het alkaline dieet is geen zweverige onzin. Je kunt met een eenvoudige formule de potential renal acid load [PRAL] van voedingsmiddelen en een voedingspatroon berekenen.


Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties


Vlees, eieren, kaas en granen hebben een hoge PRAL, aardappels, groenten en fruit hebben een lage PRAL. Een alkaline dieet bevat veel voedingsmiddelen met een lage PRAL, en weinig voedingsmiddelen met een hoge PRAL.

Studie

De onderzoekers experimenteerden met 16 jonge en sportieve vrijwilligers, die zich niet op een sportieve discipline hadden toegelegd. Ze lieten de proefpersonen bij 3 verschillende gelegenheden een sprint van 400 meter trekken.

Gedurende 4 dagen voor de ene gelegenheid hadden de sporters gegeten zoals ze dat gewoon waren [UNMOD]. Een andere keer sprintten de proefpersonen nadat ze 4 dagen een zuur dieet hadden gevolgd [ACID], en weer een andere keer was de sprint voorafgegaan door 4 dagen alkaline dieet [BASE].

Resultaten
Als ze een alkaline dieet hadden gevolgd, zat er vlak nadat de proefpersonen de 400 meter hadden afgelegd meer melkzuur [La] in hun bloed dan als die proefpersonen een zuur dieet hadden gevolgd.


Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties


Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties


Na 4 dagen alkline dieet was de Ph-waarde van het bloed vlak na de 400 meter hoger dan na 4 dagen zuur dieet. Hoe hoger de Ph-waarde van het bloed, hoe geringer de verzuring. Dat impliceert dat door een alkaline dieet spieren langer hoog-intensieve inspanningen kunnen volhouden.

Het alkaline dieet maakte de proefpersonen 2.3 procent sneller ten opzichte van het zure dieet. Dat komt neer op anderhalve seconde.


Alkaline dieet verbetert hoog-intensieve sportprestaties


Conclusie
"The present study was the first to examine the effects of a short-term alkalizing or acidizing diet on 400-m sprint performance in moderately trained participants", schrijven de onderzoekers. "Our data suggest that it is possible to improve 400-m performance by consuming alkalizing (low-PRAL) natural foods and beverages, without the ingestion of dietary supplements like NaHCO3 or sodium citrate."

"Additionally, we found higher blood lactate but unchanged blood pH values for the alkalizing trial compared with the acidizing trial. Thus, an alkalizing diet may be an easy and natural way to enhance the tolerance towards exercise-induced alkalosis for athletes without the necessity of taking artificial dietary supplements."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2018 May 31;15(1):25.

Meer:
Na gewenningsfase functioneert sporter prima op een koolhydraatarm dieet (21-2-2018)
Sporters presteren beter na zes dagen spinazie, boerenkool of bieten eten (1-10-2016)
Glutenvrij dieet heeft geen effect op sportprestaties (16-9-2015)


Duursporters die deze voedingsmiddelen mijden worden sneller
Uien, soja, peulvruchten en pistachionootjes zijn gezond, maar duursporters kunnen ze de laatste week voor een wedstrijd beter mijden.

Duuratleet bereidt zich beter voor op wedstrijd met koolhydraatarm dieet
Duursporters die zich voorbereiden op een wedstrijd boeken misschien betere resultaten als ze de meeste koolhydraten uit hun dieet knikkeren, en die vervangen door onverzadigde vetzuren.

Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen
Chinese humane studie.