Opgepoetst: 12-2-2021
Opgeladen: 30-12-2014
Opgeborgen in: Voeding & duursport, Immuunsysteem
Translation: Endurance athletes speedier if they avoid these foods (13-2-2015)

Sporters die deze voedingsmiddelen mijden worden sneller

Raffinose
Uien, soja, peulvruchten en pistachenootjes zijn gezond, maar duursporters kunnen ze de laatste week voor een wedstrijd beter mijden. Dat vermoedt de bewegingswetenschapper David Nieman van Appalachian State University. Die voedingsmiddelen bevatten veel van de oligosacharide raffinose [structuurformule hieronder], en in een experiment op 20 ervaren wielrenners liet Nieman zien dat raffinose duurprestaties vermindert.

Studie
Nieman gaf 20 wielrenners dagelijks 85 gram pistachenootjes, en liet ze daarna een rit van 75 kilometer fietsen. Bij een andere gelegenheid herhaalde hij de procedure, maar gaf hij de wielrenners geen pistachenootjes.

Die 85 gram pistachenootjes waren goed voor 480 kilocalorieën. In pistachenootjes zit ook veel van de oligosacharide raffinose - een onverteerbare keten van sucrose- en galactose-eenheden, die in de dikke darm fungeert als een voedingsbodem van goedaardige bacteriën. Door de suppletie met pistachenootjes consumeerden de wielrenners 5.3 meer raffinose dan normaal.

Resultaten
De suppletie met pistachenootjes maakte de wielrenners bijna 5 procent langzamer op de 75 kilometer.


Duursporters die deze voedingsmiddelen mijden worden snellerIn het bloed van de renners zat, nadat ze pistachenootjes hadden gegeten, meer sucrose en meer raffinose. Waarschijnlijk komt dat omdat door de intensieve lichamelijke inspanning de darmen niet meer goed werken, en er stoffen in het bloed komen die daar eigenlijk niet in thuis horen.


Duursporters die deze voedingsmiddelen mijden worden sneller


Duursporters die deze voedingsmiddelen mijden worden sneller


Duursporters die deze voedingsmiddelen mijden worden snellerMechanisme
9,10-DiHOME
Hoe meer raffinose er in bloed terecht kwam, des te meer (12Z)-9,10-dihydroxyoctadec-12-enoate - korter: 9,10-diHOME - vonden de onderzoekers terug. [Structuurformule hiernaast.]

9,10-DiHOME komt vrij als immuuncellen willen afrekenen met echte of vermeende indringers. De stof kan cellen aanzetten tot zelfmoord, en vermindert de werking van de mitochondria in cellen. Nieman denkt dat 9,10-diHOME de prestatievermindering kan verklaren die hij in zijn wielrenners heeft ontdekt.

Conclusie
Nieman vermoedt dat zijn ontdekking zal leiden tot een nieuwe manier waardoor duursporters beter kunnen presteren: door het beperken van de hoeveelheid raffinose die duursporters consumeren in de laatste week van hun wedstrijdvoorbereiding.

"If confirmed by other research groups, I believe a new sports nutrition policy will be developed that will recommend that athletes avoid foods containing raffinose in the days prior to endurance competition", zegt de onderzoeker in een persbericht van zijn universiteit. [appstate.edu November 19, 2014.]

Nieman adviseert tussen twee haakjes sporters niet om uien, peulvruchten, havermout, pistachenootjes en andere voedingsmiddelen met veel raffinose uit hun dieet te knikkeren.

"pistache nuts, beans, oat bran and other foods that contain raffinose are extremely nutritious and essential to a healthy diet", zegt hij. "When athletes are training for intense competitions like long-distance cycling or marathons, this study suggests they should limit some of these raffinose-containing foods during the week prior to competition to maximize their overall performance."

Bron:
PLoS One. 2014 Nov 19;9(11):e113725.

Meer:
Duuratleet bereidt zich beter voor op wedstrijd met koolhydraatarm dieet (2-10-2014)
Duursporters kunnen ook opladen met chia (26-7-2014)
Duursporters presteren beter als ze koekjes vervangen door amandelen (24-6-2014)


Zwaardere squat, snellere sprint Sneller sprinten met Ashwagandha Sprint tijdens duurinspanningen sneller door L-ornithine

Zwaardere squat, snellere sprint
Hoe groter het gewicht waarmee je nog net 1 herhaling kunt squatten, hoe sneller is je sprint.

Sneller sprinten met Ashwagandha
Als gezonde jonge mannen en vrouwen elke dag 500 milligram extract van het Indiase kruid Ashwagandha slikken, dan neemt hun maximale sprintsnelheid toe met 3 procent en hun maximale zuurstofopname met 7 procent.

Sprint tijdens duurinspanningen sneller door L-ornithine
Japanse onderzoekers ontdekten dat suppletie met L-ornithine ervoor zorgt dat je tijdens langdurige inspanningen meer energie overhoudt om te versnellen tijdens korte sprints.