Opgepoetst: 7-5-2021
Opgeladen: 19-9-2011
Opgeborgen in: Duursport & voeding
Translation: Ice-cold sports drink - better times (19-10-2011)

Koude sportdrank, betere tijden

Sportdranken werken bij warm weer beter als je ze drinkt zoals ze dat in TV-commercials doen: als ze ijskoud zijn, en de damp eraf komt. In 2006 publiceerden Britse sportwetenschappers van de University of Birmingham een studie die de toegevoegde waarde van gekoelde sportdranken overtuigend aantoont.


Koude sportdrank, betere tijden


Studie

De onderzoekers deden een experiment met 8 gezonde gezonde mannen van gemiddeld 27 jaar. Ze lieten de mannen twee keer fietsen in een kamer bij een temperatuur van 34 graden. De proefpersonen fietsten op 65 procent van hun maximale zuurstofopname - en konden dus net geen gesprek meer voeren - en hielden dat zo lang mogelijk vol.

De ene keer dronken de mannen een sportdrank die per 100 milliliter 2 kilocalorieën aan koolhydraten leverde. De ene keer was die drank gekoeld tot 4 graden, de andere keer was die bewaard bij 19 graden Celsius. Per kwartier moesten de mannen minstens 300 milliliter drinken. Meer mocht ook, minder niet. De onderzoekers hadden berekend dat bij de inname van 300 milliliter per kwartier de vochtspiegel van de mannen op peil bleef.

Resultaten
Je ziet hieronder dat de mannen die de gekoelde sportdrank dronken het fietsen gemiddeld 7 minuten langer volhielden. Hun hartslag was een beetje lager, hun lichaamstemperatuur ook.


Koude sportdrank, betere tijden


Conclusie
De onderzoekers concluderen dat koude sportdranken het lichaam afkoelen. Dat effect, hoe bescheiden ook, maakt dat het lichaam minder energie hoeft te investeren in de regulering van de temperatuur en meer energie over heeft voor fysieke prestaties.

Bron:
Exp Physiol. 2006 Sep;91(5):925-33.

Meer:
Koude sportdrank werkt beter (1-9-2011)
Duursporters zijn sneller als ze koolhydraten proeven en uitspugen (7-12-2010)
Sportdrank ietsiepietsie betere energieleverancier dan energiereep (27-4-2010)


Voor sporters zijn aardappels net zo'n goede bron van koolhydraten als gels Paars druivensap, een natuurlijk alternatief voor pre-workout-formules Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt!

Voor sporters zijn aardappels net zo'n goede bron van koolhydraten als gels
Sporters die immense hoeveelheden kilocalorieën verbruiken, hoeven hun koolhydraten niet per se uit gels te halen.

Paars druivensap, een natuurlijk alternatief voor pre-workout-formules
Beoefenaars van calorievretende sporten kunnen hun prestaties verbeteren als ze 2 uur voor een training of wedstrijd een paar glazen paars druivensap drinken.

Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt!
Als je jezelf wilt gaan oppeppen voordat je een stukje gaat hardlopen, maar geen zin hebt in pre-workout-poeders met legio exotische componenten, neem dan gewoon een stevige kop koffie.