Opgeladen: 4-3-2021
Opgeborgen in: Suppletie voor meer uithoudingsvermogen, Plantenextracten, Hesperidine
Translation: Dutch research | Hesperidin improves sports performance (5-3-2021)

Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek

Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek
Gisteren en eergisteren schreven we over humane studies waarin suppletie met het sinaasappel-flavonoid hesperidine sporters sneller maakte. In 2018 publiceerden Nederlandse onderzoekers, die experimenten uitvoerden op Papendal, een onderzoek met een gelijke strekking. Op het gevaar af dat onze stukjes over hesperidine je mateloos gaan vervelen, vertellen we je vandaag wat we daarin lazen.

Studie
Onderzoekers van het Team NL Innovation Center, een organisatie die nieuwe technologie voor Nederlandse topsporters ontwikkelt, verdeelden 39 actieve mannen van 18-25 jaar in 2 groepen. Gedurende 4 weken slikte de ene groep dagelijks een placebo, en de andere groep 500 milligram Citrus sinensis-extract.

Dat extract bestond voor 90 procent uit hesperidine of, om het preciezer te zeggen, hesperetine-7-O-rutinoside 2S.

De onderzoekers gebruikten een product van het Maastricht gevestigde BioActor, een off-spin van de voedingsonderzoeksgroep van de universiteit van Maastricht. [bioactor.com] BioActor sponsorde de studie. De onderzoeksleider plus nog een andere co-auteur waren verbonden aan BioActor.

Voordat de suppletie begon, en na de suppletieperiode van 4 weken, moesten de proefpersonen gedurende 10 minuten fietsen op een ergometer. De mannen moesten in die 10 minuten een zo groot mogelijke virtuele afstand afleggen.

Resultaten
Suppletie met hesperidine had geen invloed op de opname van zuurstof, maar zorgde er wel voor dat de proefpersonen tijdens de tijdrit meer power konden ontwikkelen. Ze konden simpel gezegd harder trappen, en waren dus sneller.


Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek


Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek


De ratio power:zuurstofopname nam door suppletie af. Hesperidine zorgt er dus voor dat het lichaam meer power kan ontwikkelen met minder zuurstof.


Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek


De onderstaande tabel is verkleind. Klik er op voor een leesbare versie. Je ziet alle waarden die de onderzoekers hebben gemeten. We plakken hem erbij om het plaatje compleet te maken.


Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek


Conclusie
"Citrus flavonoid supplementation can improve exercise performance, as shown by a significant in-crease in power output during the exercise test", concluderen de Nederlanders.

Bron:
J Sports Sci Med. 2018 Mar 1;17(1):24-30.

Meer:
Pepmiddel uit sinaasappel 2S-hesperidine werkt direct na inname (3-3-2021)
Een halve gram 2S-hesperidine versnelt je sprint (2-3-2021)
Dierstudie | Supplement met hesperidin maakt duurtraining nog beter voor hart en bloedvaten (14-2-2015)


Afslankmiddel synefrine werkt prima - met naringin en hesperidin Combinatie van stof uit citrusvruchten en een muizenbeetje cafeine is een effectief afslankmiddel Hesperidine stimuleert nieuwvorming spierweefsel

Afslankmiddel synefrine werkt prima - met naringine en hesperidine
Amerikaanse onderzoekers, die tussen twee haakjes werden betaald door supplementenmaker Nutratech, hebben ontdekt dat de toevoeging van twee flavonoïden van synefrine alsnog een werkzame fatburner maakt.

Combinatie van stof uit citrusvruchten en een muizenbeetje cafeïne is een effectief afslankmiddel
Japanse onderzoekers van de House Wellness Foods Corporation experimenteren al enkele jaren met mengsels van cafeïne en glucosylhesperidine, die zonder bijwerkingen vetverlies moeten versnellen.

Hesperidine stimuleert nieuwvorming spierweefsel
Zuid-Koreaanse farmacologen ontdekten dat hesperedin stamcellen dwingt om zich te ontwikkelen tot een spiercel en het herstel van beschadigd spierweefsel spieren versnelt.