Nog niet hersteld, toch weer krachttrainen
Twee dagen na een moordende sessie voelen je spieren alsof ze in brand staan. Je bent nog niet hersteld, maar toch ga je weer trainen. Geen goed idee, concluderen Finse wetenschappers in een studie die is verschenen in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. Voortijdige krachttraining ontwricht de hormonale respons op training.
Studie
De Finnen lieten 8 sportieve mannen van gemiddeld 31 jaar trainen op een voor hen ongebruikelijke manier: de mannen maakten op een leg-extensionmachine 4 sets to failure met 40 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken. [E1]
Onmiddelijk na de sessie bepaalden de onderzoekers hoeveel adrenaline, nor-adrenaline, testosteron, cortisol en groeihormoon de mannen aanmaakten. Door krachttraining hoort de concentratie van al die hormonen te stijgen.
Twee dagen later, terwijl de mannen nog last hadden van spierpijn en nog niet van hun ongewone sessie waren hersteld, herhaalden de Finnen de procedure. [E2]
Resultaten
Je ziet hieronder dat de mannen tijdens E2 minder sterk waren.
NE = nor-adrenaline, EPI = adrenaline, COR = cortisol, GH = groeihormoon. De aanmaak van al die hormonen was na E2 lager.
Voor de aanmaak van testosteron maakte het niet zoveel uit dat de mannen nog niet waren hersteld, voor de andere gemeten hormonen wel. Vooral de afgifte van groeihormoon verminderde. De aanmaak na E2 was 45 procent minder dan na E1. Vast niet bevorderlijk voor de hypertrofie.
Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2011 Dec;21(6):e184-94.
Meer:
Vijftigers herstellen nog net zo snel van een krachttraining als twintigers (16-12-2017)
Herstel sneller: eerst krachttrainen, dan pas cardio (19-12-2012)
Beetje cardio versnelt herstel na krachttraining (16-10-2012)
|