Opgeladen: 21-8-2023
Opgeborgen in: Cafeïne, Duursportsupplementen
Translation: Athletes who drink coffee daily respond well to caffeine supplements (22-8-2023)

Ook sporters die dagelijks koffie drinken reageren prima op supplementen met cafeïne

Koffie, energiedrankjes, thee en cola bevatten cafeïne. Gebruik je die levensmiddelen op dagelijks basis, dan is je lichaam gewend aan cafeïne - en reageer je dus minder goed op supplementen met cafeïne. Het klinkt logisch, maar volgens een humane studie die in 2011 verscheen in de Journal of Sports Sciences zit de vork anders in de steel.


Ook sporters die koffie drinken reageren op supplementen met cafeine


Studie
Christopher Irwin, verbonden aan de Australische Griffith University, liet 12 getrainde wielrenners bij 4 verschillende gelegenheden een tijdrit rijden. Daarbij moesten ze een hoeveelheid arbeid verrichten die correspondeert met 60 minuten fietsen met een intensiteit van 75 procent van hun maximale vermogen.

Bij 2 gelegenheden slikten de wielrenners 90 minuten voor de tijdrit een placebo. Bij 2 andere gelegenheid slikten ze een dosis van 3 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht.

Gedurende 4 dagen voor de tijdrit gebruikten de proefpersonen geen levensmiddelen met cafeïne. Bij 2 gelegenheden slikten de proefpersonen elke dag een placebo, bij 2 andere gelegenheden slikten ze dagelijks een supplement met 1.5 milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht.

Weeg je 70 kilo, dan consumeer je dus dagelijks 105 milligram cafeïne. Dat komt neer op een grote sterke kop koffie.

Resultaten
De 4-daagse periode waarin de proefpersonen geen cafeïne gebruikten had geen invloed op de concentratie cafeïne in het bloed van de proefpersonen tijdens het experiment. Dat zie je hieronder.


Ook sporters die koffie drinken reageren op supplementen met cafeine


Cafeïne verkortte de tijd die de proefpersonen nodig hadden om hun tijdrit te voltooien, ongeacht of de sporters gedurende 4 dagen voor de proef nu wel of geen cafeïne gebruikten.

Na een onthoudingsperiode verbeterde cafeïne de tijd met 1.49 minuten [P = 0.021]. Hadden de proefpersonen dagelijks een een geringe hoeveelheid cafeïne gebruikt, dan verkortte cafeïne de tijd met 2.07 minuten [P = 0.002].

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Ook sporters die koffie drinken reageren op supplementen met cafeine


Conclusie
"Therefore, acute caffeine supplementation positively effects exercise performance and provides an ergogenic benefit in regular caffeine users regardless of any withdrawal period", resumeren de onderzoekers.

Daar moet je dan wel aan toevoegen dat dit geldt voor light caffeine users. Of dit ook geldt voor mannen en vrouwen die koffie gebruiken als een staple food? We vragen het ons af.

Bron:
J Sports Sci. 2011 Mar;29(5):509-15.

Meer:
Of je nu wel of niet gewend bent aan cafeïne, een kop koffie verbetert sportprestaties (17-12-2020)


Cafeinekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeine in pillen of capsules Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt! Cafeine innemen tijdens je training? Werkt!

Cafeïnekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeïne in pillen of capsules
Als je op hele korte termijn alerter, energieker en minder slaperig wilt zijn, dan is kauwgum met cafeïne effectiever dan cafeïne in pilvorm.

Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt!
Als je jezelf wilt gaan oppeppen voordat je gaat hardlopen, maar geen zin hebt in pre-workout-poeders met legio exotische componenten, neem dan gewoon een stevige kop koffie.

Cafeïne innemen tijdens je training? Werkt ook!
Omdat het na inname een dik uur duurt voordat cafeïne de bloedbaan bereikt, nemen sporters die hun huiswerk hebben gedaan hun cafeïne dan ook meestal een uur voor hun training of wedstrijd in.