|
Het hoe & waarom van optimaal opwarmen voor krachtsporters Voordat je in de gym begint aan het echte werk, nog voordat je een gewicht aanraakt en nog voordat je een specifieke spiergroep gaat trainen, warm je op. Op een treadmill of een andere cardiomachine bereid je je lichaam voor op je krachttraining. Hoe je dat het beste kunt doen, is in 2013 uitgezocht door Braziliaanse sportwetenschappers.
Waarom opwarmen?
Spiercellen presteren optimaal bij een temperatuur van 37-38 graden. [Acta Physiol Scand. 1979 Sep;107(1):33-7.]
Dat zal je niet verbazen, want dat is de lichaamstemperatuur van een gezond mens. Toch zijn spieren normaliter wat koeler. Als je niet lichamelijk actief bent, maar ligt, zit of staat, hebben je spieren in je benen en armen een temperatuur van 30 tot 33 graden. Bij inspanning gaat die temperatuur omhoog.
Ziedaar het nut van opwarmen. Je verhoogt de temperatuur van je spieren, zodat ze tot meer in staat zijn.
Studie
Voordat de mannen gingen leg-pressen moesten ze opwarmen. Ze moesten fietsen. De ene keer duurde dat vijf minuten [SD], de andere keer een kwartier [LD].
De intensiteit waarmee de mannen fietsten varieerde. De ene keer fietsten de mannen rustig, op veertig procent van hun maximale zuurstofopname [LI]. Bij die intensiteit kun je nog moeiteloos een gesprek voeren. Je zou de inspanning urenlang kunnen volhouden. De andere keer fietsten de mannen met een wat hogere intensiteit - op zeventig procent van hun maximale zuurstofopname [MI]. Bij die intensiteit kunnen de meeste mensen net geen gesprek meer voeren.
Weer een andere keer lieten de onderzoekers de warming-up helemaal weg en begonnen de mannen meteen met leg-pressen [Control].
Resultaten
Na de langdurige warming-up met een matige intensiteit [LDMI] waren de studenten juist minder sterk. Dat kwam waarschijnlijk omdat de studenten na die warming-up vermoeid waren.
Conclusie
Bron: Meer:
|
|