26.03.2012

Survival tip: eat chicken instead of beef

Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet

Het is er. Het harde bewijs dat vleesconsumptie het leven verkort is - voor zover epidemiologisch onderzoek met harde bewijzen kan komen - geleverd door onderzoekers van Harvard onder leiding van Walter Willett en Frank Hu. Hun studie in de Archives of Internal Medicine vertelt iedereen die een eiwitrijk dieet wil volgen welke gezondere alternatieven er zijn voor vlees.

Het organische ijzer in rood vlees is voor veel volwassenen een beetje teveel van het goede, en ook stoffen als heterocyclische amines - die ontstaan als vlees tijdens het bakken verbrandt - zijn tamelijk ongezond. Onderzoekers weten al jaren dat een hoge inname van rood vlees - de verzamelnaam voor spiervlees van zoogdieren - de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten verhoogt en de levensduur verkort. [Arch Intern Med. 2009 Mar 23;169(6):562-71.]

Maar leef je ook langer als je rood vlees vervangt door gezondere eiwitrijke voedingsmiddelen? Een studie die dat aantoonde was er nog niet.

De Harvardianen gebruikten gegevens uit de Health Professionals Follow-up Study en de Nurses Health Study. In het eerste onderzoek volgden ze veertigduizend mannen tussen 1986 en 2008, in het tweede tachtigduizend vrouwen tussen 1980 en 2008. Toen ze alle gegevens samenveegden zagen de onderzoekers dat voor elke roodvleesconsumptie per dag de kans op sterfte met 16 procent toenam. Vooral samengesteld vlees [Processed red meat] [zeg maar: boterhamworst, frikadellen of knakworsten] verhoogde de sterftekans.


Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet


Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet


In de figuren hierboven geeft de bovenste curve het risico op overlijden voor de mannen weer, en die eronder het risico voor de vrouwen.

De verbanden die de Harvardianen vonden zijn statistisch significant, ook al zijn de gevonden risico's niet groot. Alcoholmisbruik, roken en overgewicht zijn stuk voor stuk riskanter. Maar aan de andere kant: als alle deelnemers aan de studies niet meer dan 42 gram rood vlees per dag hadden gegeten, dan was 9.3 procent van de overleden mannen en 7.6 procent van de overleden vrouwen in 2008 nog in leven geweest.

De onderzoekers konden berekenen wat het effect is van vervanging van rood vlees door noten, kip, vis, magere zuivel en andere voedingsmiddelen. Zoals je hieronder ziet zijn noten de gezondste vervangers van vlees. Noten zijn echter geen goede eiwitbronnen. Op de tweede plaats komt kip. En kip is wel een goede eiwitbron.


Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet


Bron:
Arch Intern Med. 2012 Mar 12. [Epub ahead of print].

Meer:
Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet? (11-9-2007)