Opgeladen: 5-2-2018
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Plantaardige extracten, Paddenstoelen
Translation: Mushroom extract PeakO2 makes athletes fitter (6-2-2018)

Paddenstoelenextract PeakO2 maakt sporters fitter op alle fronten

Nee, het Amerikaanse onderzoek naar de prestatieverbeterende werking van het gecombineerde paddenstoelenextract PeakO2 verdient geen schoonheidsprijs. Er is van alles op aan te merken. Maar de humane studie, die is verschenen in de Journal of Dietary Supplements, prikkelt desondanks de nieuwsgierigheid. Sporters die een fiks dosis PeakO2 slikten werden op alle fronten fitter.

PeakO2
PeakO2 is een product dat is ontwikkeld en gepatenteerd door Disruptive Nutrition. Dat bedrijf betaalde ook het onderzoek waarmee we je op deze fraaie maandag van je werk houden. PeakO2 wordt op de markt gebracht door Compound Solutions. [compoundsolutions.com] Met succes, want sinds de introductie in 2016 zie je PeakO2 opduiken in het ene na het andere sportsupplement.

PeakO2 is een mengsel van 6 paddenstoelextracten, die waarschijnlijk allemaal bekend zijn bij de doorgaans uitstekend geïnformeerde lezers van deze webstek: Cordyceps militaris, Gandoderma lucidum, Pleurotus eryngii, Lentinula edodes, Hericium erinaceus en Trametes versicolor.


Paddenstoelenextract PeakO2 maakt sporters nog fitter


Paddenstoelenextract PeakO2 maakt sporters nog fitter


Studie
De onderzoekers, die verbonden waren aan de University of North Carolina at Chapel Hill, verdeelden 28 recreatieve sporters van 18-35 jaar in twee groepen. De proefpersonen trainden minstens drie keer per week.

De ene groep slikte gedurende een week een placebo, de andere groep PeakO2. De proefpersonen in die groep slikten 3 keer per dag 1.3 gram extract - in totaal 4 gram extract dus.

Voor en na de suppletieperiode moesten de proefpersonen fietsen, en bepaalden de onderzoekers hun uithoudingsvermogen.

Tien proefpersonen gingen daarna nog eens 2 weken door met slikken, en werd na die periode nog eens getest. En je hebt helemaal gelijk: tien proefpersonen is niet veel...

Resultaten
Na een week suppletie gebeurde er weinig, maar in de 10 proefpersonen die het supplement [of de placebo] 3 weken achtereen gebruikten zagen de onderzoekers wel degelijk iets gebeuren.

In die groep vergrootte PeakO2 het vermogen van het lichaam om zuurstof op te nemen [VO2max; de voornaamste determinant van het uithoudingsvermogen], de ventilatory threshold [VT; het inspanningsniveau waarbij het lichaam niet meer met een normale en rustige ademhaling voldoende zuurstof kan opnemen], en de time to exhaustion [TTE; het aantal minuten dat proefpersonen een steeds zwaarder wordende inspanning kunnen volhouden].


Paddenstoelenextract PeakO2 maakt sporters nog fitter


Conclusie
"In conclusion, one week of supplementation with a Cordyceps militaris containing mushroom blend had minimal benefits to high intensity aerobic and anaerobic exercise", schrijven de onderzoekers. "Greater benefits may be elicited with longer supplementation, with potential improvements in oxygen consumption, ventilatory threshold, [and] time to exhaustion [...] at a dosage of 4 g/d."

"Future studies should aim to establish dosage for maximal ergogenic benefits."

Bron:
J Diet Suppl. 2016 Jul 13:1-13. [Epub ahead of print].

Meer:
Dierstudie: Hericium erinaceus, de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter (22-10-2015)
Nog een dierstudie: meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii (25-8-2012)
Humaan onderzoek: ouderen worden fitter door Cordyceps sinensis-extract CS4 (5-9-2010)


Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking
Volgens deze al wat oudere in vitro-studie breekt Ganoderma deze paddenstoel de estradiolreceptor af.

Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter
In dit onderzoek fungeerden wielrenners als proefpersoon.

Extract van oesterzwam houdt sporters ziektevrij
Humaan onderzoek. Onderzocht extract is op de markt.