Opgeladen: 20-2-2024
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Kanker voorkomen & overleven, Borstkanker
Translation: Reishi | A spoke in the wheel of aggressive breast cancer (21-2-2024)

Reishi | Een spaak in de wielen van agressieve borstkanker

In navolging van traditionele Aziatische genezers gebruiken vrouwen met borstkanker soms extracten van de eetbare paddenstoel reishi - wetenschappelijke naam: Ganoderma lucidum - om hun reguliere behandeling te ondersteunen. Een al wat oudere dierstudie suggereert dat daarvoor misschien iets is te zeggen.


Reishi | Een spaak in de wielen van agressieve borstkanker


Studie
Onderzoekers van Universidad Central del Caribe in Puerto Rico publiceerden in 2013 in PLoS One een dierstudie waarin ze muizen injecteerden met borstkankercellen van een betrekkelijk zeldzaam type: inflammatory breast cancer [IBC]. IBC-cellen maken ongewoon veel eiwitten aan die betrokken zijn bij groei en metastasering.

De helft van de muizen kreeg daarnaast dagelijks via de orale route een reishi toegediend. De onderzoekers gebruikten een product van Pharmanex dat op de markt is als ReishiMax. Als de muizen volwassenen van 70 kilo waren geweest, hadden ze dagelijks 2 gram extract gekregen. Dat komt neer op 4 capsules per dag.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de biologische effecten van reishi. De literatuur suggereert dat ze een anti-oestrogene werking hebben en tegelijkertijd de afgifte van testosteron stimuleren. De kankerremmende werking is waarschijnlijk deels een gevolg van immunomodulerende effecten van suikerketens in reishi en cytotoxische werking van triterpenen als ganodeerzuur.

Resultaten
Suppletie met reishi kon niet voorkomen dat de kankercellen uitgroeiden tot tumoren. In de muizen die reishi kregen, groeiden de tumoren wel minder snel. Ze waren kleiner in omvang en, aan het einde van het experiment, ook minder zwaar. [Figuur]


Reishi | Een spaak in de wielen van agressieve borstkanker

Reishi | Een spaak in de wielen van agressieve borstkanker


Mechanisme
Suppletie met reishi verminderde in de tumoren de hoeveelheid van het eiwit Ki-67. Dat betekent dat reishi de celdeling remt. In de tumoren van proefdieren die reishi hadden gekregen vonden de onderzoekers ook minder vimentine. Dat suggereert dat reishi de metastasering afremt.

In de tumorcellen van de muizen die reishi hadden gekregen was de activiteit moleculen die anabole activiteit stimuleren minder dan in de cellen van de dieren in de controlegroep.


Reishi | Een spaak in de wielen van agressieve borstkanker


Bron:
PLoS One. 2013;8(2):e57431.

Meer:
Reishi verhoogt testosteronspiegel (25-5-2019)
Elfenbankje en reishi schakelen het humaan papillomavirus uit (5-9-2018)
Reishi, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking (18-8-2017)
Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en reishi is groter bij fitte sporter (8-7-2015)


Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw

Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven
Nog een niet-toxische strategie die borstkankerpatiënten kan beschermen.

Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker
Een half uurtje wandelen per dag kan de overlevingskansen van vrouwen met borstkanker drastisch verhogen - en de kans dat hun ziekte terugkeert flink verkleinen.

Vasten tijdens chemo brengt borstkanker verder in het nauw
Als vrouwen met borstkanker hun chemokuren combineren met vasten, worden die chemokuren een stuk effectiever.