Opgeladen: 5-7-2024
Opgeborgen in: Rutine & quercetine, Cerebrognics, Hart & bloedvaten
Translation: Rutin | A natural mood booster that lowers blood pressure (6-7-2024)

Rutine | Een natuurlijk pepmiddel dat de bloeddruk verlaagt

In proefdieren is rutine, een metaboliet van quercetine die in ruime hoeveelheden in groenten, fruit en kruiden zit, in de juiste dosis een mentaal stimulerend middel. In mensen ook, blijkt uit een trial die in 2023 verscheen in Frontiers in Nutrition. Volgens die trial verlaagt verlaagt rutine ook nog eens de bloeddruk.


Rutine | Een natuurlijk pepmiddel dat de bloeddruk verlaagt


Studie
Onderzoekers van de Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in Iran verdeelden 59 mensen met diabetes type-2 in 2 groepen. Gedurende 3 maanden slikte de proefpersonen in de ene groep elke dag na een maaltijd een placebo, terwijl de proefpersonen in de andere groep dagelijks 500 milligram rutine innamen.

In het abstract staat dat de proefpersonen 1 gram rutine slikten. Dat klopt niet.

De proefpersonen gebruikten geen insuline.

Resultaten
Suppletie met rutine verlaagde de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 4 en 9 punten. Dat vertelt de onleesbare tabel hieronder. Hij neemt een handzamere vorm aan als je erop klikt.


Rutine | Een natuurlijk pepmiddel dat de bloeddruk verlaagt


Rutine | Een natuurlijk pepmiddel dat de bloeddruk verlaagtNog opvallender was het effect van suppletie met rutine op subjectieve factoren als de impact van emoties op het dagelijks functioneren, het gevoel van energie en mentale gezondheid.

Uitgedrukt op een schaal van 0-10 hadden de proefpersonen voordat de suppletie begon dezen factoren een score van respectievelijk 4, 5 en 5 gegeven. Aan het einde van de suppletieperiode gaven de proefpersonen scores van 7, 7 en 6.

Mechanisme
Een mogelijke verklaring vind je in de tabel hieronder. Rutine verhoogde activiteit van de endogene antioxidant superoxide-dismutase. Dat enzym ruimt agressieve moleculen op.


Rutine | Een natuurlijke pepmiddel dat de bloeddruk verlaagt


Bron:
Front Nutr. 2023 Aug 3:10:1214420.

Meer:
Rutine, een mentaal pepmiddel (12-4-2016)


Rutine | Misschien de meest effectieve covidremmer in propolis Rutine, een natuurlijk medicijn tegen diabetes Rutine vergroot uithoudingsvermogen

Rutine | Misschien de meest effectieve covidremmer in propolis
Suppletie met Braziliaanse propolis heeft een positief effect bij Covid-19, schreven we recent. De belangrijkste actieve stof in propolis is waarschijnlijk betrekkelijk gewoontjes.

Rutine, een natuurlijk medicijn tegen diabetes
Rutine vergroot de gevoeligheid voor insuline en verbetert de cholesterolspiegel bij mensen met diabetes type-2.

Rutine vergroot uithoudingsvermogen
Rutine, een flavonoid dat in ruime hoeveelheden in onze voeding zit en dat je bijna overal in supplementvorm kunt kopen, werkt in dierstudies als een afslankmiddel doordat het spiercellen meer mitochondria laat aanmaken. Je zou dus verwachten dat datzelfde rutine het uithoudingsvermogen verbetert.