Opgeladen: 24-5-2024
Opgeborgen in: Hart- en vaatziekten, Langer leven, Insuline & glucose
Translation: Physical activity is at its healthiest in the evening (25-5-2024)

's Avonds is bewegen gezonder

Bewegen is zo ongeveer het allergezondste wat een mens kan doen. Wil je langer leven, ga dan bewegen. Het positieve effect van beweging is vooral sterk als je 's avonds beweegt, suggereert een observationeel onderzoek dat is verschenen in Diabetes Care.


's Avonds is bewegen gezonder


Studie
Epidemiologen van de universiteit van Sydney analyseerden de gegevens van een kleine dertigduizend volwassen Britten, die waren verzameld in het Engelse Biobank Project. De studiedeelnemers waren obees en een deel van hen had bovendien type-2 diabetes. De onderzoekers konden de studiedeelnemers ongeveer 8 jaar volgen.

De studiedeelnemers hadden gedurende een week een accelerometer gedragen. Daardoor hadden de onderzoekers een beeld van het bewegingspatroon van de studiedeelnemers. Ze wisten of de studiedeelnemers wel eens 3 minuten of langer matig intensief of intensief bewogen. Ze wisten ook op welk moment van de dag die fysieke activiteit plaatsvond.

De onderzoekers hadden gegevens over de leefstijl van de studiedeelnemers. Daardoor konden ze de mogelijke effecten wegpoetsen van leeftijd, sexe, roken, alcoholgebruik, zitgedrag, de inname van fruit en groenten, het totaal van matig-intensieve en intensieve lichaamsbeweging, slaap, opleiding, medicijngebruik en de omvang van het middel.

Resultaten
Matig-intensieve en intensieve beweging verminderde de kans op overlijden met 40-35 procent ten opzichte van de groep die niet bewoog. Het maakte niet uit of die beweging plaatsvond in de morgen of de middag.

Het effect van matig-intensieve en intensieve beweging in de avond was echter groter. De kans op overlijden in de groep die 's avonds lichamelijk actief was, was 73 procent lager dan in de groep die helemaal niet bewoog.


's Avonds is bewegen gezonder


Een bewegingspatroon met matig-intensieve en intensieve beweging in de avond verminderde de kans op beroertes en infarcten. [Figuur] 's Avonds actief zijn verminderde ook de kans op typische symptomen van van type-2-diabetes, zoals nierziekten, aantasting van het netvlies en neuropathie. [Figuur]

Conclusie
"Our findings underscore the significant health benefits associated with evening moderate to vigorous physical activity among adults with or at risk of type 2 diabetes", schrijven de onderzoekers.

"The results of this study emphasize that beyond the total volume of moderate to vigorous physical activity, its timing, particularly in the evening, was consistently associated with the lowest risk of mortality relative to other timing windows."

"Although future trials and device-based cohort studies are required to further explore moderate to vigorous physical activity timing as a potential factor in lifestyle interventions targeting cardiometabolic disease management, the available evidence suggests that evening moderate to vigorous physical activity may be a suitable therapeutic strategy."

Binnenkort meer.

Bron:
Diabetes Care. 2024 May 1;47(5):890-7.

Meer:
Combinatie krachttraining en cardio: workout aan het einde van de dag resulteert in meer uithoudingsvermogen en spiergroei (2-10-2016)
Workout om zes uur 's avonds resulteert in meer spiergroei dan workout 's ochtends vroeg (7-9-2016)
Vroeg in de avond ben je op je sterkst (12-5-2009)


Natuurlijke hormoonfluctuatie maakt krachttraining om zes uur 's avonds beetje effectiever dan om 's morgens vroeg Train 's avonds, en word gespierder en droger Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend

Natuurlijke hormoonfluctuatie maakt krachttraining om zes uur 's avonds beetje effectiever dan om 's morgens vroeg
Als je zelf kunt bepalen wanneer je traint, dan kun je misschien beter vroeg in de avond krachttrainen dan 's morgens vroeg.

Train 's avonds, en word gespierder en droger
Dit onderzoek zal misschien nooit worden gepubliceerd. Toch denken we dat jullie willen weten wat er uitkwam.

Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend
Als je zelf kunt kiezen hoe laat je op de fiets klimt of je sportschoenen aan je hoeven bindt, blijf dan 's morgens vroeg gewoon in je bed liggen.