Opgeladen: 19-10-2023
Opgeborgen in: Plantenextracten, Seksualiteit
Translation: The prosexual effect of saffron (20-10-2023)

De proseksuele werking van saffraan

Suppletie met saffraan heeft een proseksuele werking, vooral wat betreft seksuele opwinding. Dat is de conclusie van een metastudie die in 2019 verscheen in de Avicenna Journal of Phytomedicine.


De proseksuele werking van saffraan | Metastudie


Metastudie
Onderzoekers van Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences in Iran traceerden in de medische literatuur 5 eerder verschenen trials waaraan in totaal 137 proefpersonen met seksuele klachten als proefpersoon meewerkten. Ze voegden de uitkomsten samen en analyseerden die opnieuw. In de trials kregen proefpersonen in de actieve groep supplementen met saffraan of extracten daarvan.

De beproefde doses van de extracten varieerden van 15-30 milligram per dag. Supplementen met die dosis liggen in praktisch elke webwinkel die supplementen verkoopt.

Meer details over de gebruikte studies vind je in de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


De proseksuele werking van saffraan | Metastudie


Resultaten
In de voor deze metastudie gebruikte trials hadden onderzoekers het proseksuele effect van saffraan gemeten aan de hand van vragenlijst, die meerdere aspecten in kaart brachten. Alle aspecten bij elkaar opgeteld was het effect van saffraan positief, vertelt de figuur hieronder.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie. B = experimentele groep.


De proseksuele werking van saffraan | Metastudie


De proseksuele werking van saffraan | Metastudie


Hierboven zie je het effect van safraan uitgesplitst naar verschillende seksuele dimensies. Het effect van suppletie lijkt het meest aanwezig te zijn voor wat betreft arousal.

Mechanisme
In saffraan zit onder meer saffranal en picrocrocine. Die stoffen verhogen in de hersenen vermoedelijk de concentratie van neurotransmitters als serotonine en dopamine. Daardoor neemt mogelijk de activiteit van seksuele centra in de hersenen toe.

Conclusie
"In general, saffron was effective in improving sexual dysfunction and its dimensions among participants, although the significance of this effect varied in terms of different aspects of sexual dysfunction", resumeren de onderzoekers.

"Further studies are recommended to evaluate saffron effects on sexual dysfunction."

Bron:
Avicenna J Phytomed. 2019 Sep-Oct;9(5):419-27.

Meer:
Ongelukkig? Een dagelijkse kop thee met saffraan biedt uitkomst (9-6-2023)
Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dag (5-9-2018)


Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen Vrouwen, testosteron en seks | En zink Fenegriekextract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers

Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen
Volgens een Thaise dierstudie verhoogt datzelfde dille ook de libido van mannen - en misschien ook hun testosteronspiegel.

Vrouwen, testosteron en seks | En zink
Dramatische resultaten van suppletie met een spotgoedkoop supplement.

Fenegriekextract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers
Bestudeerde dosis is 600 milligram per dag.