Opgeladen: 9-6-2023
Opgeborgen in: Depressie, Plantenextracten, Psychologie
Translation: Unhappy? A daily cup of saffron tea may help (10-6-2023)

Ongelukkig? Een dagelijkse kop thee met saffraan biedt uitkomst

Als je dagelijks een kop thee drinkt met saffraan, voel je jezelf beter. Je wordt gelukkiger. Zelfgemaakte saffraan thee heeft kennelijk hetzelfde effect als suppletie met saffraanextract.


Ongelukkig? Een dagelijkse kop thee met saffraan biedt uitkomst


Studie
Onderzoekers van Larestan University of Medical Sciences in Iran verdeelden 72 post-menopauzale vrouwen in 2 groepen. De vrouwen in de controlegroep dronken dagelijks een glas heet water, de vrouwen in de experimentele groep dronken dagelijks een glas thee die ze maakten van 30 milligram saffraan.

De proefpersonen zetten thee door 30 milligram gedroogde stampers van Crocus sativus 10-15 minuten in kokend water te weken. De onderzoekers kochten de gedroogde stampers van een lokale producent.

Resultaten
Toen de studie begon, rapporteerden de proefpersonen in beide groepen dezelfde mate van geluk. Bij de controlegroep veranderden de gelukscores niet, bij de saffraantheegebruikers namen ze toe.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Ongelukkig? Een dagelijkse kop thee met saffraan biedt uitkomst


Ongelukkig? Een dagelijkse kop thee met saffraan biedt uitkomst


Actieve stoffen
Volgens eerder gepubliceerde studies verbeteren supplementen met extracten van Crocus sativus de gemoedstoestand. De studie waarover dit bericht gaat laat zien dat ook reguliere saffraanthee dit effect heeft.

Volgens fundamenteel onderzoek zijn de belangrijkste actieve stoffen in saffraan crocine [de kale versie van crocetine] en safranol. Beide stoffen hebben invloed op de neurotransmitters.


Ongelukkig? Een dagelijkse kop thee met saffraan biedt uitkomst


Bron:
BMC Complement Med Ther. 2023 Jun 1;23(1):176.

Meer:
Minder moe, somber, boos en angstig door een capsule met saffraan per dag (5-9-2018)
Energiebooster crocetine verbetert slaapkwaliteit (6-12-2010)
Crocetine, de energiebooster uit de Kaapse jasmijn (5-12-2010)


Is de antidepressieve werking van lichaamsbeweging superieur aan die van farmacologische antidepressiva? Anijsolie verdrijft somberte Zinksuppletie versus depressie

Is de antidepressieve werking van lichaamsbeweging superieur aan die van farmacologische antidepressiva?
Een - voor niet-sporters tenminste - redelijke dosis lichaamsbeweging werkt op korte termijn net zo goed tegen depressies als een farmacologisch antidepressivum. Trial.

Anijsolie verdrijft somberte
Farmacologen gaven capsules met anijsolie aan mensen met een lichte depressie en zagen dat hun aandoening binnen vier weken was verdwenen.

Zinksuppletie versus depressie
Bij mensen met depressieve symptomen kan zinksuppletie de concentratie BDNF in het bloed verhogen.