|
Silicium voor botten en gewrichten
Hoe meer silicium je via je voeding binnenkrijgt, hoe sterker zijn je botten. Dat geldt misschien ook voor je gewrichten, suggereren de klassieke dierstudies uit de jaren zeventig die het belang van silicium voor het skelet hebben aangetoond.
Silicium & botten
Carlisle vermoedde al dat silicium vooral belangrijk was voor de vorming van het skelet omdat silicium vooral in jonge botten aanwezig is. [Science. 1970 Jan 16;167(916):279-80.] Daarom deed ze proeven met kippen: die groeien snel, en dus zijn de effecten op het skelet goed zichtbaar.
Uit die proeven [J Nutr. 1976 Apr;106(4):478-84.] bleek dat silicium in de botten vooral de hoeveelheid water verhoogde. De botten werden minder broos. Hieronder zie je bij a. een bot van een kuiken dat 4 weken een silicium-arm dieet kreeg en bij b. eenzelfde bot van een kuiken dat voer kreeg waaraan Carlisle 100 ppm silicium had toegevoegd in de vorm van natriumsilicaat.
Silicium & collageen
In een andere studie [J Nutr. 1980 Feb;110(2):352-9.] bepaalde Carlisle de hoeveelheid collageen in de schedel van kuikens met weinig of veel silicium in hun voer.
In de 1976-studie keek Carlisle ook naar het kraakbeen in de gewrichten van de kippen. Silicium verhoogde de aanmaak van collageen in het kraakbeen.
Supplementen
Bron:
Meer:
|
|