Opgeladen: 3-2-2020
Opgeborgen in: Ongewone anabole strategieën, Plantenextracten
Translation: Sinensetin, yet another anabolic substance from citrus (4-2-2020)

Sinensetin - nog een stof met een anabole werking in citrusvruchten

Het begint er steeds meer op te lijken dat extracten van sinaasappels of andere citrusvruchten spieropbouwende eigenschappen hebben. Eerder schreven we over de anabole werking van de liminoïden obacunone en nomilin, die spiergroei bewerkstelligen via de galzuurreceptor TGR5. Vandaag vallen we je lastig met nog een andere stof met anabole eigenschappen in citrus. Hij heet sinensetin.

Sinensetin
Sinensetin is een flavonoid met maar liefst 5 methoxygroepen. Er zitten wel meer van dat soort flavonoïden in citrus, zoals nobiletin en tangeretin. Deze stoffen hebben waarschijnlijk een grotere biobeschikbaarheid dan veel andere flavonoïden zonder methoxygroepen.


Sinensetin - nog een stof met een anabole werking in citrusvruchtenStudie
Zuid-Koreaanse onderzoekers, verbonden aan Gyeongsang National University, deden in vitro experimenten met spierweefsel van jonge ratten van 6 weken oud, en weefsels van jongbejaarde ratten van een jaar. De oudere proefdieren hadden trouwens significant minder spierweefsel dan de jonge proefdieren.

Resultaten
De onderzoekers haalden jonge spiercellen uit de spierweefsels, en lieten ze spiervezels vormen. De cellen uit de jongen ratten vormden grotere vezels - preciezer: myotubes - dan de cellen uit de oudere ratten, maar dat verschil verdween toen de onderzoekers de oudere spiercellen blootstelden aan sinensetin. Dat zie je hieronder.


Sinensetin - nog een stof met een anabole werking in citrusvruchtenHierboven zie je hoe sinsensetin in vitro de spierontwikkeling van oudere spiercellen stimuleert. Het sinaasappelflavonoid vergrootte de aanmaak van de anabole signaalmoleculen myoD en myogenin.

De Koreanen vermoeden dat sinsentin de aanmaak van ontstekingseiwitten in ouder spierweefsel onderdrukt. Daardoor zou de spiercellen in staat zijn om meer anabole signaalmoleculen aan te maken.

Conclusie
"These findings suggest that sinensetin treatment may have a potent effect on the prevention of age-related sarcopenia by increasing the protein levels myoD and myogenin and further detailed study will help to validate the involvement of inflammation", schrijven de Koreanen.

"Furthermore, these data provided basic evidence on the effect of sinensetin on sarcopenia and thus it may be beneficial to produce potent drug against the conditions of muscle loss."

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):287.

Meer:
Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten (6-11-2019)


Ouder worden en gespierd blijven met schisandra

Vitamine C maakt spieren ouderen sterker

Butyraat beschermt spieren tegen veroudering

Ouder worden en gespierd blijven met schisandra
Extracten van de bessen van Schisandra chinensis, een klimplant die groeit in het Noord-Oosten van het Aziatische continent, zouden de spiergroei kunnen stimuleren. Dierstudie.

Vitamine C maakt spieren ouderen sterker
Hoe meer vitamine C er op latere leeftijd in je bloed zit, hoe sterker zijn je spieren. Dat rapporteren Japanse epidemiologen in de Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Butyraat beschermt spieren tegen veroudering
Als je wilt voorkomen dat het verouderingsproces je spiermassa vermindert, dan denk je natuurlijk eerst aan krachttraining en eiwitrijke voeding. Maar daarnaast...