Opgeladen: 6-11-2019
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Plantaardige extracten
Translation: Obacunone, nomilin ... Weird anabolic substances in ordinary citrus fruits (7-11-2019)

Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten

Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten
Totdat we zijn naam zagen op het label van een sportsupplement, hadden we nooit van obacunone gehoord. En toen we hem uitgoogelden, wisten we het meteen: dit moeten de lezers van Ergogenics weten. Obacunone, een stof in citrusvruchten, heeft een anabole werking. En het is niet de enige stof in citrusvruchten met een spierversterkende potentie.

Obacunone
Obacunone is een limonoid. Onderzoekers hebben de stof gevonden in Citrusvruchten, het fruit van Fortunella margarita en Casimiroa edulis. Producenten van sportsupplementen gebruiken meestal nog extracten van de schors van Phellodendron amurense als bron van obacunone.


Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten


Nu zit obacunone vooral in sportsupplementen die de insulinewerking zouden moeten versterken, en daardoor de lichaamssamenstelling zouden moeten verbeteren. Slintensity van EvoMuse is zo'n product. [Figuur]

Studie
Japanse onderzoekers, verbonden aan de Kikkoman Corporation en de universiteit van Tokio, gaven KKAy-muizen, een type labmuis dat makkelijk diabetes type-2 krijgt, gedurende 4 weken voer met obacunone. De Japanner hadden die obacunone gehaald uit de yuzu, een Japanse citrusvrucht. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks grofweg een gram obacunone gekregen. Supplementen bevatten een fractie van die hoeveelheid.

Resultaten
Suppletie met obacunone verlaagde de vetmassa, en vergrootte de spiermassa. Het lichaamsgewicht van de muizen veranderde niet.


Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten


Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten


Obacunone vergrootte de gevoeligheid voor insuline, zie je linksboven.

Rechtsboven zie je hoe obacunone volgens de onderzoekers die effecten teweegbrengt. Obacunone activeert TGR5, een receptor die eigenlijk is bedoeld voor galzuren. De Japanners toonden recent aan dat TGR5 in ieder geval bij muizen een rol speelt bij de groei en ontwikkeling van spieren. [J Biol Chem. 2018 Jun 29;293(26):10322-32.]

Bij intensieve beweging geeft de lever een reeks galzuren af. Die hebben diverse gezondheidseffecten, en eentje daarvan is dat spieren via TGR5 een extra anabole prikkel krijgen. Een galzuur dat daarbij betrokken is, is lithocholic acid.


Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten


Nomilin
Obacunone, nomilin... Er zitten anabolen in citrusvruchten
Er is nog een andere stof in voeding die TGR5 prikkelt. In 2013 publiceerde dezelfde Japanse onderzoeksgroep een dierstudie waarin nomilin, een ander liminoid in citrusvruchten, [structuurformule hiernaast] via TGR5 de insulinegevoeligheid vergroot. [Vitam Horm. 2013;91:425-39.] Ook nomilin is opgedoken in sportsupplementen.

Conclusie
"Dietary obacunone supplementation suppressed hyperglycemia and increased muscle mass in diabetic KKAy mice, and this effect is likely to be mediated, at least in part, by the potentiation of multiple pathways associated with TGR5", schrijven de onderzoekers.

"These results suggest that regular obacunone consumption could be beneficial in preventing the development of hyperglycemia, muscle atrophy, and obesity."

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2015 Aug 7;463(4):846-52.

Meer:
Suppletie met EMIQ maakt beenspieren groter (11-9-2019)
Bio103 heeft meer anabole werking dan ecdysteron (6-9-2019)
Ginsenoside Rg1, een anabool uit ginseng (19-7-2019)
Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken (29-5-2019)


Keratinekuur van een maand geeft sporters een extra kilo vetvrije massa De anabole werking van methoxyisoflavone Alpha-cedrene, een volkomen nieuw soort anabool uit cederolie

Keratinekuur van een maand geeft sporters een extra kilo vetvrije massa
Nee, een biologisch opneembare vorm van keratine - da's het eiwit waaruit haren, nagels en veren zijn opgebouwd - maakt sporters niet fitter. Het geeft ze wel meer spieren.

De anabole werking van methoxyisoflavone
In dit onderzoek ontpopte methoxyisoflavone zich als een body-recompositioning drug. De verbinding verlaagde de vetmassa van recreatieve bodybuilders, en vergrootte tegelijkertijd hun vetvrije massa.

Alpha-cedrene, een volkomen nieuw soort anabool uit cederolie
In cederolie zit een stof met een anabole werking. Diezelfde stof - hij heet alpha-cedrene - zit ook wel eens in shampoos.