Alpha-cedrene, een volkomen nieuw soort anabool uit cederolie
In cederolie zit een stof met een anabole werking. Diezelfde stof - hij heet alpha-cedrene - zit ook wel eens in shampoos. In de menselijke neus zit een receptor, waardoor we alpha-cedrene kunnen ruiken. In spiercellen zit die receptor ook. En hoe raar het ook klinkt, door die receptor kan alpha-cedrene spieren groter en sterker maken.
MOR23, OR10J5 en spieren
Muizen hebben 900 receptoren in hun neus, waarmee ze specifieke stoffen kunnen ruiken. Mensen hebben er maar 400. Diezelfde receptoren vind je ook op andere plaatsen in het lichaam, en uit recente studies blijkt dat die receptoren soms onverwacht belangrijk zijn. [BMB Rep. 2012 Nov;45(11):612-22.]
De receptor waarmee muizen alpha-cedrene waarnemen, MO23, zit bijvoorbeeld ook in de lever. Prikkeling van MOR23 door alpha-cedrene beschermt mogelijk tegen leververvetting, rapporteerden Zuid-Koreaanse voedingswetenschappers van Yonsei University in 2017. [Sci Rep. 2017 Aug 25;7(1):9471.]
Mensen hebben een receptor die sprekend op MOR23 lijkt. Hij heet OR10J5. En omdat al bekend was dat prikkeling van MOR23 ook spierherstel en spiergroei bewerkstelligt, [Dev Cell. 2009 Nov;17(5):649-61.] [Cell Adh Migr. 2010 Oct-Dec;4(4):502-6.] vroegen de Koreanen zich af of ze met datzelfde alpha-cedrene - je zag hem al aankomen - spieren groter en sterker konden maken.
Studie
De Koreanen dienden muizen gedurende 10 weken via de orale route elke dag een fikse dosis alpha-cedrene toe. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze 1 tot 1.5 gram alpha-cedrene gekregen.
De toxiciteit van alpha-cedrene is nog niet goed onderzocht, maar in 2008 concludeerde de EFSA dat de gemiddelde Europeaan in theorie maximaal enkele milligrammen alpha-cedrene per dag kan binnenkrijgen. [The EFSA Journal (2008) 918, 1-109.] Die inname is kennelijk veilig - en dat is alles wat de EFSA over de veiligheid van alpha-cedrene durft te zeggen.
Als je nu nog steeds van zins bent om te gaan experimenteren met apha-cedrene, moet je misschien op Google even toxic + alpha-cedrene intikken.
Resultaten
Suppletie met alpha-cedrene maakte de dieren niet zwaarder, maar wel gespierder en sterker. Het effect van de stof doet denken aan dat van bèta-2-agonisten als clenbuterol.
Mechanisme
In proeven met spiercellen in reageerbuizen stimuleerde alpha-cedrene de vorming van spiervezels. Maar dat effect verdween als de onderzoekers met een gentechnologische truc het gen voor MOR23 uitschakelden [MOR23 siRNA].
Toen de onderzoekers spiercellen bestudeerden van de muizen waarmee ze had geëxperimenteerd, zagen ze dat alpha-cedrene de activiteit van anabole signaalmoleculen als mTOR en Akt verhoogde. Bovendien verhoogde alpha-cedrene de concenratie IGF-1, en verminderde de stof tegelijkertijd de concentratie myostatine.
In de figuur hierboven vatten de Koreanen het vermoedelijke anabole werkingsmechanisme van alpha-cedrene samen.
Conclusie
"Given the current lack of treatments of skeletal muscle atrophy, we speculate that alpha-cedrene might be investigated as a potential therapy for illness-related muscle atrophy and weakness", schrijven de Koreanen. "Alpha-Cedrene could also comprise or contribute to nutraceuticals designed to maintain muscle mass and strength during aging."
"If an alpha-cedrene-based approach is found to be effective in humans, it could possibly be used alone, together, or in combination with physical therapy and other nutritional and pharmaceutical approaches."
"In summary, the present study elucidated a new promising approach to preventing and treating the loss of muscle strength and mass."
Bron:
Mol Nutr Food Res. 2018 Aug;62(15):e1800173.
Meer:
Piepklein beetje beweging verbetert lichaamssamenstelling in combinatie met ursolic acid (5-7-2018)
Apigenine, het plantaardige anabool in peterselie (23-1-2018)
Ferulic acid, het anabool in popcorn (5-11-2017)
|