Opgeladen: 25-10-2023
Opgeborgen in: Psychologie, Dementie & Alzheimer, Breinversterkers
Translation: Social activity protects against dementia (26-10-2023)

Sociale activiteit beschermt tegen dementie

Ben je bang dat je op hoge leeftijd zult dementeren? Sociale activiteit - het maakt niet uit wat voor soort, als je er maar een beetje plezier in hebt - vergroot de kans dat je bij de pinken blijft.


Sociale activiteit beschermt tegen dementie


Studie
Andrew Sommerlad, verbonden aan University College London, publiceerde in het voorjaar van 2023 een overzichtsstudie in Nature Aging waarin hij samenvatte wat we op dit moment weten over het verband tussen sociale activiteiten en dementie.

Studies suggereren dat mensen die op middelbare en hogere leeftijd sociaal actief zijn minder kans hebben om later te dementeren. Studies laten wereldwijd ook zien dat in alle leeftijdsgroepen elk jaar het percentage eenzame mensen een beetje toeneemt.

Resultaten
De studies die Sommerlad verzamelde, concluderen dat studiedeelnemers die relatief weinig sociale activiteiten en weinig sociale contacten vaker dement worden. Sociaal actief zijn vermindert dus de kans op dementie - en wel met 30-50 procent.

Ook een vaste relatie beschermt tegen dementie. Ongetrouwde studiedeelnemers en - in iets minder mate - studiedeelnemers die zich eenzaam voelden, hebben een verhoogde kans op dementie.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Sociale activiteit beschermt tegen dementie


Sociale activiteit beschermt tegen dementie


Sommerlad vermoedt dat sociale activiteiten de hersenen dwingen om actief te blijven, waardoor de kans op dementering vermindert. Sociaal contact vermindert bovendien de kans op depressie en remt ontstekingen. Ook daardoor neemt de kans op dementie af.

Omdat door de vergrijzing dementie een groeiend probleem is, groeit de interesse voor initiatieven die mensen sociaal actief houden. In zijn overzichtsartikel zet Sommerlad een aantal trials op een rijtje, waarin onderzoekers de effecten van die initiatieven hebben gemeten. [Tabel] Daaruit blijkt dat die initiatieven de cognitieve vermogen verbeteren. Of ze ook de kans op dementie verminderen is niet onderzocht.

Dat zou moeten veranderen, adviseert Sommerlad. Liefst voordat de overheid grote bedragen gaat investeren.

Bron:
Nat Aging. 2023 May;3(5):532-45.

Meer:
Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie (5-8-2019)
Zeventigplussers die hun hersenen blijven gebruiken beschermen zichzelf tegen dementie (19-2-2017)
Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie (8-11-2016)


Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken 65-Plus | Meer meters, betere hersenen Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen

Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken
Trial van Japanse makelij.

65-Plus | Meer meters, betere hersenen
Met elke 1420 meter die 65-plussers dagelijks lopen, vermindert hun kans op dementie of achteruitgang van hun mentale vermogens met 33 procent.

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen
Suppletie met B-vitamines kan misschien de hersenen van zeventigplussers gezond helpen houden. Maar...