Opgeladen: 25-2-2023
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Paddenstoelen, Plantaardige extracten, Dementie
Translation: Supplementing with Lion's Mane improves mental fitness in people over 50 (26-2-2023)

Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken

Lion's Mane, in het Latijn Hericium erinaceus, is een paddenstoel die traditionele Aziatische genezers al eeuwenlang gebruiken tegen vergeetachtigheid en beginnende dementie. Volgens een Japanse trial met reden.


Lion's Mane, in het Latijn Hericium erinaceus, is een paddenstoel die traditionele Aziatische genezers al eeuwenlang gebruiken tegen vergeetachtigheid en beginnende dementie. Volgens een Japanse trial met reden.


Studie
Yusuke Saitsu, een chemicus van Kindai University, publiceerde in 2019 een studie in Biomedical Research waarin hij het effect van suppletie met Lion's Mane beproefde in gezonde vijftigplussers. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 61.

16 proefpersonen in de experimentele groep namen 4 keer per dag een koekje waarin 0.8 gram gedroogde Lion's Mane was verwerkt. In totaal consumeerden ze dus 3.2 gram gedroogde paddenstoel per dag. De 15 proefpersonen in de controlegroep aten 4 per dag een placebokoekje.

Resultaten
Saitsu testte vlak voor, halverwege en op de laatste dag van de suppletieperiode de cognitieve vermogens van de proefpersonen met 3 verschillende tests. Uit 2 tests kwam niks, maar volgens de Mini Mental State Examination [MMSE] zorgde het supplement ervoor dat de studiedeelnemers na de suppletieperiode lichtelijk beter bij de pinken waren.

De optimale testuitslag bij de MMSE is 30. Bij scores onder de 23 is het foute boel.


Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken


Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken


Mechanisme
De Japanners hebben niet bestudeerd hoe Lion's Mane nu precies werkt, maar op basis van de wetenschappelijke literatuur hebben ze wel enkele vermoedens. In het bovengrondse deel van Lion's Mane [het deel dat Saitsu in gedroogde vorm aan zijn proefpersonen gaf] zitten hericenones die in hersenweefsel de aanmaak van Nerve Growth Factor [NGF] stimuleren.

NGF is verwant aan BDNF. Het heeft een vergelijkbare biologische functie.

Daarnaast bevat Lion's Mane bèta-glucanen die immuuncellen stimuleren. Daarbij zitten ook immuuncellen die een rol spelen bij reparatieprocessen in hersenweefsel.

Conclusie
"We speculate these various compounds contained in Hericium erinaceus have multiple effects to the brain neural networks and improve the cognitive functions", besluiten de Japanners.

Bron:
Biomed Res. 2019;40(4):125-31.

Meer:
Lion's Mane als levensverlenger (1-8-2019)
Humane studie: Lion's Mane is een breinbooster (28-2-2018)
Lion's Mane, de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter (22-10-2015)


Na de 50 houdt een voedingspatroon met noten je reactiesnelheid op niveau Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coordinatievermogen

Na de 50 houdt een voedingspatroon met noten je reactiesnelheid op niveau
Als je regelmatig noten eet, verminder je waarschijnlijk de kans dat je na je vijftigste cognitief achteruitgaat.

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen
Trial.

Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coördinatievermogen
Ouderen die elke dag 2-4 gewone champignons eten, verminderen de kans dat ze hun evenwicht verliezen en vallen en als gevolg daarvan misschien een bot breken.