Opgeladen: 29-11-2018
Opgeborgen in: Spirulina, Onzinnig & verdacht
Translation: Does daily supplementation with spirulina make you just as fit as a daily workout? (30-11-2018)

Is spirulina slikken net zo effectief als 6 weken hard trainen?

Is spirulina slikken net zo effectief als 6 weken hard trainen?
Nou gebeurt het geregeld dat we schrijven over studies waarbij we onze bedenkingen hebben, maar meestal houden we die bedenkingen voor ons. Meningen zijn goedkoop, zeker in het internettijdperk. We investeren we onze energie liever in informatie. Dat voegt meer toe. Maar in het geval van het onderzoek naar de effecten van beweging en spirulina op de vetmassa en de fitheid, dat Mexicaanse onderzoekers publiceerden in Marine Drugs, maken we een uitzondering op die regel.

Onze mening
Deze studie kan niet kloppen. Elke dag een paar pilletjes spirulina slikken net zo effectief - en misschien wel nog effectiever - dan 6 weken achtereen 5 keer per week een uur intensief trainen? Aan onze hoela!

Studie
De onderzoekers verdeelden meerdere tientallen dikke mannen in 4 groepen. Gedurende 6 weken deed een groep helemaal niets. Die groep fungeerde als controlegroep.

Een tweede groep slikte gedurende 6 weken elke dag een placebo, en deed daarbij 5 keer per week een cardiotraining van een klein uur. De mannen trainden 3 keer per week met een intensiteit van 50-80 procent van hun maximale zuurstofopname [VO2max], en deden 2 keer per week intervaltraining met een intensiteit van 80-90 procent van de VO2max.

Een derde groep kreeg elke dag 4.5 gram Spirulina maxima. De producent van het gebruikte supplement sponsorde het onderzoek niet.

Een vierde groep trainde en gebruikte daarbij spirulina.

Toen de 6 weken voorbij waren, wachtten de onderzoekers 2 weken, en herhaalden toen de procedure. De proefpersonen die een placebo hadden geslikt, kregen nu spirulina - en omgekeerd.

De onderzoekers begonnen hun studie met 52 proefpersonen, en eindigden hun studie met 52 proefpersonen. [Diagram] 52 dikke proefpersonen 2 keer een periode van 6 weken dagelijks intensief laten sporten, en dan geen enkele proefpersoon kwijtraken. Dat is verdacht knap. Heel erg knap, zelfs.

Resultaten
Voor en na de 6 weken lieten de onderzoekers de mannen fietsen, volgens een protocol waarbij ze elke minuten meer harder moesten trappen. Ze registreerden daarbij op welk moment de mannen vermoeid werden. Als je de gegevens [linksonder] mag geloven, verlengde spirulina de tijd totdat de proefpersonen uitgeput raakten [time to fatigue] wel - en deed het trainingsprogramma dat niet. Tuurlijk.

Een trend is dat suppletie en training elkaars effect versterken, maar die trend is niet statistisch significant.

Zowel training als spirulinasuppletie vergrootten VO2max [rechtsonder]. Ook hier is er een trend dat suppletie en training elkaars effect versterken, maar ook hier is die trend niet statistisch significant.


Is spirulina slikken net zo effectief als 6 weken hard trainen?


Is spirulina slikken net zo effectief als 6 weken hard trainen?


Het trainingsprogramma veroorzaakte vetverlies, en daardoor ook gewichtsverlies. Er was een trend dat suppletie die effecten versterkt, maar die trend was niet statistisch significant.

Conclusie
"Spirulina maxima supplementation synergistically improves the effects of systematic exercise on body composition and cardiorespiratory fitness parameters ", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Mar Drugs. 2018 Oct 1;16(10).

Meer:
Spirulina maakt energieker (18-4-2016)
Spirulina verbetert prestaties hardlopers (22-12-2009)
Spirulina geeft lopers meer uithoudingsvermogen (10-11-2008)


Chlorellasuppletie vergroot maximale opname van zuurstof

Chlorella versterkt effect intervaltraining

Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max

Chlorellasuppletie vergroot maximale opname van zuurstof
Duursporters en sprinters kunnen misschien hun vermogen om zuurstof op te nemen verhogen als ze elke dag een paar gram Chlorella innemen. Humaan onderzoek.

Chlorella versterkt effect intervaltraining
Als sporters elke dag een paar gram Chlorella gebruiken, resulteren hun workouts misschien in een grotere toename van het uithoudingsvermogen dan als diezelfde sporters geen Chlorella zouden gebruiken. Dierstudie.

Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max
Okee, ook deze humane studie is gesponsord door een producent van Chlorellasupplementen. Maar ondertussen zijn er nu wel heel veel humane onderzoeken waaruit je kunt opmaken dat suppletie met Chlorella verrektes interessant is voor sporters.