Opgeladen: 24-11-2016
Opgeborgen in: Stikstofmonoxide, Rode biet
Translation: Athletes who use antibacterial mouthwash won't get anything from beetroot (23-2-2017)

Sporter die bacteriedodend mondwater gebruikt heeft niets meer aan beetroot

In producten als Listerine en Corsodyl zitten stoffen als benzoic acid, benzoate of chlorhexidine die de bacteriepopulatie in je mond reduceren. Dat kan mondinfecties verzachten en zorgen voor een frissere adem, maar zorgt er ook voor dat suppletie met concentraten van rode bieten of andere nitraatrijke producten niet meer werken. Dat blijkt uit een studie die Zweedse fysiologen in 2008 publiceerden in Nitric Oxide.


Sporter die bacteriedodend mondwater gebruikt heeft niets meer aan beetroot


Niet verrassend
Nitraten zijn interessant voor sporters omdat ze omzetten in stikstofmonoxide [NO]. Nitraat verandert door toedoen van bacteriën in je mond in NO.


Sporter die bacteriedodend mondwater gebruikt heeft niets meer aan beetrootHet schema hierboven vertelt hoe dat de vorming van NO organisch-chemisch verloopt. Hieronder zie je hetzelfde proces, maar dan vanuit een biologisch perspectief.


Sporter die bacteriedodend mondwater gebruikt heeft niets meer aan beetrootAls je deze twee schema's kent, zijn de onderzoeksresultaten van de Zweden niet verrassend.

Studie
De Zweden lieten 7 gezonde proefpersonen gedurende een minuut hun mond spoelen met Corsodyl - actieve stof: chlorhexidine. Een kwartier daarna lieten ze de proefpersonen een vloeistof met nitraten drinken. [Mouthwash experiment] Bij een andere gelegenheid herhaalden de Zweden het experiment, maar lieten het spoelen met een bacteriedodend middel achterwege. [Control experiment]

Resultaten
De bacteriedodende stoffen hadden geen effect op de concentratie nitraat in het bloed, maar blokkeerden de toename van de concentratie nitriet in het bloed volledig. Dat betekent dat de omzetting in NO niet plaatsvindt.


Sporter die bacteriedodend mondwater gebruikt heeft niets meer aan beetroot


Sporter die bacteriedodend mondwater gebruikt heeft niets meer aan beetrootConclusie
"In conclusion, dietary nitrate acutely increases the circulating levels of nitrite in a process that is heavily dependent on oral bacteria", resumeren de Zweden. "Removal of oral bacteria with an antibacterial mouthwash markedly attenuates systemic nitrite formation thereby disturbing the nitrate-nitrite-NO pathway."

Bron:
Nitric Oxide. 2008 Dec;19(4):333-7.

Meer:
Bodybuilders maken twintig procent meer reps door rode bietensap (28-4-2016)
Hoge bloeddruk? Bietensap helpt (10-2-2015)
Portie bietjes verbetert tijden op de 5 kilometer (15-9-2014)


De optimale dosis van geconcentreerd bietensap is 140 ml Bladgroenten en nitraat geven wielrenners meer lucht Bietenconcentraat maakt teamsporters sneller

De optimale dosis van geconcentreerd bietensap is 140 ml
Maar sporters die niet op die dosis reageren hebben misschien baat bij een inname van 280 ml.

Bladgroenten en nitraat geven wielrenners meer lucht
Zweedse humane studie uit 2007.

Bietenconcentraat maakt teamsporters sneller
Het maakt waarschijnlijk niet uit je aan hockey, voetbal, rugby of volleybal doet. Volgens deze Engelse humane studie presteren alle teamsporters beter als ze geconcentreerde beetroot juice gebruiken.