Opgeladen: 9-11-2019
Opgeborgen in: Probiotica
Translation: Discovered: super saiyan probiotic Bifidobacterium longum OLP-01 (10-11-2019)

Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01

Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01
In 2016 schreven we een stukje over een probiotische bacterie, die in een dierstudie muizen fitter en sterker maakte. Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman, heette het ding. In werkelijkheid kwam de superbacterie uit Taiwanese zuurkool. Maar nu hebben onderzoekers van de National Taiwan Sport University dus wel een superbacterie ontdekt in de buik van een supermens. Ze vonden Bifidobacterium longum OLP-01 in de sterkste vrouw ter wereld.

Wei-Ling Chen
In 2008 won de Taiwanese gewichtheffer Wei-Ling Chen brons op de Olympische Spelen van Beijing. Dat werd later goud, nadat het dopinglab in de urine van gouden medaillewinnaar GHRP-2 vond, en in de urine van de zilveren medaillewinnaar stanozolol.

Wei-Ling Chen weegt 48 kilo, en squat 210 kilo en deadlift 185 kilo. Ze is als trainer en coach verbonden aan National Taiwan Sport University, [YouTube] en is co-auteur van de studie waarover dit stukje gaat.


Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01


Dierstudie
De eerste generatie probiotica zijn gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen, maar life science-bedrijven zijn nu hun aandacht aan het verleggen naar probiotica die ze hebben aangetroffen in uitzonderlijk gezonde of fitte mensen. [Benef Microbes. 2018 Dec 7;9(6):843-53.] [Sci Rep. 2018 Aug 23;8(1):12649.]

De Taiwanezen ontdekten in de buik van Wei-Ling Chen een interessante bacterie die ze Bifidobacterium longum OLP-01 doopten. Het lab van het Taiwanese bedrijf Glac Biotech [glact.com.tw] kweekte de bacterie op, en voorzag de onderzoekers van supplementen die ze gedurende 4 weken aan muizen gaven in dagelijkse hoeveelheden van 0 CFU/kg [Vehicle], 2.05 x 109 CFU/kg [OLP-01-1X], 4.10 x 109 CFU/kg [OLP-01-2X] of 1.03 x 1010 CFU/kg [OLP-01-5X].

Glac Biotech sponsorde de studie overigens niet.

Resultaten
Toen de 4 weken voorbij waren, bepaalden de onderzoekers hoeveel grip strength de muizen in hun voorpoten konden ontwikkelen. En jawel, die kracht was groter naarmate de dieren meer probiotica hadden gekregen. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01


Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01


In een andere test lieten de onderzoekers de muizen zwemmen tot ze letterlijk niet meer konden. Hoe meer Bifidobacterium longum OLP-01 de muizen hadden gekregen, hoe groter was hun uithoudingsvermogen. Dat zie je hierboven.

Suppletie met de superbacterie zorgde ervoor dat er na intensieve fysieke inspanning minder stukjes afgebroken eiwit [BUN] en minder creatine-kinase [CK] in het bloed van de muizen zat [eerste figuur hieronder]. Dat wijst op minder spierafbraak.

Suppletie zorgde na fysieke inspanning ook voor minder hoge concentraties ammonia maar hogere concentratie glucose [tweede figuur hieronder]. Dat wijst op minder vermoeidheid.


Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01


Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01


Klik op de figuren voor een grotere versie.

Veiligheid
"We also observed the safety of Bifidobacterium longum OLP-01 in 4 weeks of supplementation in mice", schrijven de Taiwanezen. "Serum metabolic markers, including liver and renal function tests, were found to be within the normal range, even after several exercise challenges."

"In pathological sections, we also did not detect any gross abnormalities or obvious lesions in the various tissues and organs."

Conclusie
"Taken together, we believe that supplementation with Bifidobacterium longum OLP-01 improves gastrointestinal symptoms, accelerates recovery fatigue, and improves exercise performance, and should not lead to any safety concerns."

Bron:
Nutrients. 2019 Aug 24;11(9).

Meer:
Veillonella, de bacterie die het metabolisme van sporters opvoert (30-6-2019)
Sterker en fitter door een glas kefir per dag (6-9-2018)
Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegel (23-5-2017)


Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica

Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron

Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica
Fitnessfanaten, bodybuilders en andere krachtsporters herstellen sneller van hun trainingen als ze bij hun eiwitpreparaten ook probiotica gebruiken. Humaan onderzoek.

Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman
Deze goedaardige bacterie in Taiwanese pickled cabbage vermindert de hoeveelheid lichaamsvet, stimuleert de groei van spierweefsel en vergroot zowel de spierkracht als het uithoudingsvermogen. Dierstudie.

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron)
Bovendien maakt toediening van het probioticum muizen slanker.