Opgeladen: 6-9-2018
Opgeborgen in: Probiotica, Suppletie voor duursporters
Translation: A glass of kefir per day increases muscle strength and endurance (7-9-2018)

Sterker en fitter door een glas kefir per dag

Sterker en fitter door een glas kefir per dag
Een glas kefir per dag vergroot de spierkracht en het uithoudings-vermogen. Tenminste, bij de proefdieren waarmee onderzoekers van de National Taiwan Sport University experimenteerden.

Studie
De onderzoekers verdeelden een groep muizen in 4 groepen. De onderzoekers gaven een controlegroep gedurende 4 weken elke dag een portie glucose, en gaven 3 andere groepen elke dag een portie kefir.

Als de muizen volwassen mensen waren geweest, dan hadden de dieren in de experimentele groepen dagelijks ongeveer 120 [KF-1X], 240 [KF-2X] of 600 milliliter per dag [KF-5X] gekregen.

Het onderzoek is betaald door de Taiwanese overheid en de eveneens Taiwanese SynbioTech Incorporation. [synbiotech.com] SynbioTech is een producent van probiotica.


Sterker en fitter door een glas kefir per dagResultaten
Na de suppletieperiode keken de onderzoekers hoeveel kracht de muizen met hun klauwen konden ontwikkelen, en hoe lang ze konden blijven zwemmen. Suppletie met kefir verbeterde beide prestaties.


Sterker en fitter door een glas kefir per dag


Sterker en fitter door een glas kefir per dagDe hoeveelheid kefir leek niet zoveel uit te maken. Dat was ook het geval bij de andere parameters waarnaar de onderzoekers keken.

In een test waarin de onderzoekers de muizen 10 minuten lieten zwemmen, bleek dat kefir de toename van de hoeveelheid ammonia en melkzuur afremde. Dat zie je hierboven. Ammonia en melkzuur maken vermoeid.

Suppletie met kefir vergrootte de hoeveelheid glycogeen in de spieren en de lever, zie je hieronder. Cellen kunnen glycogeen snel omzetten in energie.


Sterker en fitter door een glas kefir per dagIn een andere test lieten de onderzoekers de proefdieren anderhalf uur zwemmen. Daardoor steeg, zoals je zou verwachten, de concentratie afgebroken eiwit [blood urea nitrogen] en creatinekinase in het bloed van de dieren. Suppletie met kefir verminderde die toename. Dat suggereert dat toediening van kefir spierafbraak vermindert.


Sterker en fitter door een glas kefir per dag


Sterker en fitter door een glas kefir per dagSuppletie met kefir veranderde de microflora van de muizen: de verhouding Firmicutes/Bacteroidetes werd kleiner. Op een manier die de onderzoekers niet begrijpen, zou die verschuiving wel eens rol gespeeld kunnen hebben in de verbetering van het prestatievermogen.

Conclusie
"In the present study, we found that four weeks of kefir supplementation provided the potential to modulate the gut microbiota and yielded anti-fatigue activity by lowering [...] creatine kinase levels, thereby increasing the exercise performance and improving the forelimb grip strength and the swimming time to exhaustion in mice", vatten de onderzoekers samen. "Therefore, kefir might be useful in reducing physical fatigue."

"In the future, the molecular mechanism and clinical trial of kefir involved in anti-fatigue should be investigated."

Bron:
Nutrients. 2018 Jul 4;10(7).

Meer:
Sporters hebben meer aan eiwitten met probiotica (25-10-2016)
Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman (28-8-2016)
Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval bij vrouwen, verhoogt testosteronspiegel bij mannen (18-7-2016)


Chlorella versterkt het effect van intervaltraining
Als sporters elke dag een paar gram Chlorella gebruiken, resulteren hun workouts misschien in een grotere toename van het uithoudings-vermogen dan als diezelfde sporters geen Chlorella zouden gebruiken. Dierstudie.

Cactussap maakt je fitter
De vruchten van Opuntia ficus-indica, een cactus die groeit in alle droge gebieden waar het in de winter niet vriest, zijn niet alleen eetbaar, maar zitten ook nog eens ramvol interessante bioactieve stoffen. Humaan onderzoek.

Curcumine versterkt het effect van hardlopen op de spiercel
Als je intensief gaat sporten, gaan je spiercellen zichzelf beter repareren en beter beschermen tegen beschadiging, meer energie opwekken en meer glucose uit de bloedbaan opnemen. Suppletie met een fikse dosis curcumine versterkt al die processen. Dierstudie.