Opgeladen: 15-8-2017
Opgeborgen in: Gevaarlijke supplementen, Horror & sensatie
Translation: Are supplements becoming more dangerous? Or are parents taking less good care of their children? (4-10-2017)

Worden supplementen steeds gevaarlijker? Of zorgen ouders steeds slechter voor hun kinderen?

Sinds het begin van deze eeuw is het aantal meldingen van Amerikanen dat problemen kreeg na inname van supplementen met de helft toegenomen. Maar dat komt waarschijnlijk niet omdat de supplementen steeds gevaarlijker worden, schrijven onderzoekers van Ohio State University binnenkort in de Journal of Medical Toxicology. De belangrijkste reden voor de toename is wellicht dat Amerikanen steeds slechter voor hun kinderen zorgen.

Studie
Als Amerikanen iets hebben binnengekregen waarvan ze zich afvragen of het wel helemaal okee is - van een hamburger met een raar smaakje tot plutonium - dan kunnen ze bellen met een U.S. Poison Control Center. De onderzoekers analyseerden alle meldingen die te maken hadden met supplementen uit de periode 2000-2012.

Resultaten
De onderzoekers vonden in totaal 274.998 meldingen. Dat spectaculaire aantal staat in schril contrast met het geringe aantal meldingen van een dodelijk afloop. Dat waren er gelukkig slechts 34. De dodelijkste supplementen waren de plantaardige extracten. Meestal ging het om producten met de inmiddels verboden Ephedra-extracten.


Worden supplementen steeds gevaarlijker? Of zorgen ouders steeds slechter voor hun kinderen?
Worden supplementen steeds gevaarlijker? Of zorgen ouders steeds slechter voor hun kinderen?In 97.3 procent van de gevallen waren het kinderen onder de 6 jaar die het bewuste supplement hadden geconsumeerd.


Worden supplementen steeds gevaarlijker? Of zorgen ouders steeds slechter voor hun kinderen?Toen de onderzoekers alleen keken naar de meldingen van de volwassen gebruikers, bleek er geen sprake te zijn van een toename.

Conclusie
"Sometimes, parents don't think of keeping dietary supplements away from their kids, because they're not medicines prescribed by the doctor", zegt co-auteur Henry Spiller, verbonden aan Ohio State University, in een interview met CNN. [cnn.com July 24, 2017] "People think of them as natural. But they need to be treated as if they were a medicine. Don't leave them out on the counter. Keep them out of reach."

Dit onderzoek zegt misschien meer over de Amerikaanse samenleving, waarin ouders steeds minder tijd hebben voor hun kinderen, dan over de risico's van supplementen.

Bron:
J Med Toxicol. 2017 Jul 24. doi: 10.1007/s13181-017-0623-7. [Epub ahead of print].

Meer:
Jaarlijks twintigduizend Amerikanen in ziekenhuis door supplementen (20-10-2015)
RIVM: vaker vergiftiging door supplementen (9-11-2004)
Vooral supplementen met efedra zijn gevaarlijk (14-1-2003)


Een waanzinnig moordsupplement
Een Amerikaanse bodybuilder werd psychotisch en kreeg moordneigingen nadat hij dit supplement had gebruikt.

Levertransplantatie door afslanksupplement met Garcinia cambogia
Nadat ze drie weken een afslanksupplement had gebruikt, ontwikkelde een vrouw van 52 jaar een ernstige leverstoornis, die uiteindelijk een levertransplantatie noodzakelijk maakte.

Arsenicum en lood in de supplementen van overleden militair
Nadat een soldaat onverwacht overleed als gevolg van een hartstilstand, analyseerde een lab van het Amerikaanse leger de supplementen die hij gebruikte.