Zo gezond is tuinieren voor je hersenen
Mensen die de 45 zijn gepasseerd, blijven beter bij de tijd als ze een tuin hebben waarin ze bloemen, groenten of fruit verbouwen. Tuinieren is goed voor het geheugen.
Studie
Chinese epidemiologen, verbonden aan de universiteit van Fudan, analyseerden de gegevens van 136748 Amerikaanse 45-plussers. Die gegevens waren telefonisch verzameld in de Behavioral Risk Factor Surveillance System 2019 survey.
De studiedeelnemers hadden vragen beantwoord over hun leefstijl. Daardoor hadden de onderzoekers onder meer een beeld van hun hoeveelheid lichaamsbeweging. De onderzoekers wisten ook of de studiedeelnemers een tuin hadden.
De studiedeelnemers hadden ook verteld of hun geheugen het afgelopen jaar was verslechterd. Was dat het geval, dan was er volgens de onderzoekers sprake van subjective cognitive decline [SCD].
Als de studiedeelnemers ook nog rapporteerden dat ze last hadden van de verslechtering van hun geheugen bij hun werk of alledaagse bezigheden als koken en schoonmaken, dan was er sprake van SCD-related functional limitations.
Resultaten
Zowel tuinieren [gardeners] als een leefstijl met veel beweging [other exercisers] reduceerde de kans op een verslechtering van het geheugen met 28-30 procent. Zowel tuinieren als lichaamsbeweging reduceerden de kans op SCD-related functional limitations met 43-42 procent.
Toen de onderzoekers met statistische technieken probeerden te achterhalen hoe tuinieren nu precies de hersenen beschermt, konden ze berekenen dat het verhoogde calorieverbruik door tuinieren [zeg maar: lichaamsbeweging] 39 procent van die bescherming veroorzaakte.
De antidepressieve werking van tuinieren nam 22 procent van de bescherming voor z'n rekening.
[Tabel]
Bron:
Nutr J. 2024 Jun 4;23(1):59.
Meer:
Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetert (12-5-2022)
|
|
|
|
Meer natuur, minder medicijnen
Mensen die een paar keer per week de bossen of weilanden ingaan, of een park bezoeken, gebruiken minder vaak medicijnen tegen astma, hoge bloeddruk en psychiatrische aandoeningen.
|
Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen
Als je van jezelf vindt dat je moet gaan trainen, maar je afvraagt of je dat wel gaat volhouden, doe het dan als het even kan buiten. Ga hardlopen in de weilanden. Of ga met je dumbbells trainen in de tuin.
|
Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells
Het meest onderschatte deel van je immuunsysteem is dat van de natuurlijke afweer - het deel van je immuunsysteem dat bijna reflexmatig in actie komt als een ziektekiem je lichaam binnendringt.
|
|