01.07.2014

Van pure chocolade word je minder snel dik dan van melkchocolade

Van pure chocolade word je minder snel dik dan van melkchocolade
Als je straks denkt dat we in dit stukje beweren dat je van pure chocolade slanker kunt worden, dan heb je er geen bips van begrepen. Daarvoor zitten er toch heus te veel kcals in chocolade. Maar als je het dan toch eet, houd het dan op puur. Volgens onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen word je van pure chocolade minder snel dik dan van melkchocolade.

Ontbijten met chocolade
De onderzoekers gaven 16 jonge mannen bij twee verschillende gelegenheden een ontbijt dat bestond uit 100 gr chocolade. De ene keer was dat melkchocolade, de andere keer pure chocolade. Je ziet de voedingswaarde van beide chocolades hieronder.


Van pure chocolade word je minder snel dik dan van melkchocolade


Minder eetlust
Twee uur na het chocolade-ontbijt kregen de mannen zoveel pizza als ze wilden [Ad-lib meal]. Toen zagen de onderzoekers dat de mannen minder pizza aten als ze eerder pure chocolade hadden gegeten.


Van pure chocolade word je minder snel dik dan van melkchocolade


Nou leverden het melkchocolade-ontbijt als het pure chocolade-ontbijt respectievelijk 546 en en 598 kcals. De pure chocolade leverde dus nog meer kcals dan de melkchocolade. Maar ook als de onderzoekers daarmee rekening hielden, en keken naar de totale hoeveelheid kcals die de proefpersonen tijdens het chocolade-ontbijt en de pizza-lunch verorberden [Ad lib meal + chocolate], zagen ze dat die 8 procent lager was na het pure chocolade-ontbijt dan na het melkchocolade-ontbijt.

De onderzoekers vroegen de mannen gedurende de dag elk half uur of ze hun trek in zoetigheid een cijfer wilden geven. Die was lager na het pure chocolade-ontbijt.


Van pure chocolade word je minder snel dik dan van melkchocolade


Werkingsmechanisme
"The results of the present study support the hypotheses that dark chocolate is more satiating than milk chocolate and that dark chocolate satisfies 'a sweet tooth' for a longer timethan milk chocolate", schrijven de Denen.

Hoe dat precies kan, daarover hebben ze een theorie. "There have been no studies measuring the gastro-intestinal transit time of cocoa butter. If the gastro-intestinal-transit time of the dark chocolate is longer [...], then this will lead to a delayed absorption of fat in the gastro-intestinal tract. A delayed absorption of fat leaves more undigested fatty acids in the gastro-intestinal tract, which could lead to increased release of appetite-regulating gastro-intestinal hormones, such as cholecystokinin, glucagon-like peptide-1 and peptide YY."

Bron:
Nutr Diabetes. 2011 Dec 5;1:e21.

Meer:
Cacao verhoogt verbranding van vet (29-6-2014)