Opgeladen: 19-4-2022
Opgeborgen in: Cacao, Plantenextracten, Breinversterkers
Translation: Cacao extract CocoaVia makes your brain work faster (20-4-2022)

Cacao-extract CocoaVia laat je hersenen sneller werken

Zou je willen dat je hersenen wat sneller gingen werken? Voordat je gaat experimenteren met allerlei obscure farmacologische substanties, probeer het eerst eens met geconcentreerde extracten uit cacao. Met CocoaVia, bijvoorbeeld.


Cacao-extract CocoaVia laat je hersenen sneller werken


Studie
Italiaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van L'Aquila, verdeelden 90 gezonde ouderen in 3 groepen. Gedurende 8 weken dronken alle ouderen in alle drie de groepen elke dag een chocoladedrank die ze maakten door een zakje op te lossen in water.

De ene groep gebruikte dagelijks een zakje met 993 milligram cacaofenolen [HF], een tweede groep een zakje met 520 milligram cacaofenolen [MF] en een derde groep consumeerde tenslotte elke dag een zakje met 48 milligram cacaofenolen.

CocoaVia
De onderzoekers gebruikten een extract uit de cacaoboon, dat inmiddels op de markt is als CocoaVia. CocoaVia is een product van Mars, dat vanaf de jaren negentig veel onderzoek heeft betaald naar de biologische effecten van de fenolen in cacao. [cocoavia.com] Mars betaalde ook de studie waarover dit stukje gaat.

Je vindt deze studie ook terug op de website die CocoaVia verkoopt.


Cacao-extract CocoaVia laat je hersenen sneller werken


De onderzoekers bepaalden voor en na de suppletieperiode de cognitieve vermogens van de proefpersonen met een serie standaardtests.

Resultaten
Eén van die tests, de MMSE, meet of ouderen nog bij de pinken zijn. Die test leverde niets op. Da's ook niet raar, want de scores van de proefpersonen waren hoog. Ze mankeerden niets.

Een aantal andere tests lieten wel effect van suppletie zien. De Trail Making Tests [TMT] A en B houden in dat je een partij op het eerste gezicht lukraak aangeboden symbolen op een logische manier moet verbinden. De tests meten de snelheid waarmee de hersenen kunnen werken, het vermogen om van ene mentale functie over te schakelen op de andere en de motoriek.

Weer een andere test was de Verbal Fluency Test [VFT]. Bij die test moet je gedurende een minuut zoveel mogelijk woorden, die behoren tot eenzelfde categorie, opnoemen.

Op zowel de TMTs als VFT scoorden de gebruikers van met de hooggedoseerde CocoaVia enkele tientallen procenten beter dan de gebruikers van de laaggedoseerde CocoaVia.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Cacao-extract CocoaVia laat je hersenen sneller werken


Suppletie met CocoaVia verlaagde het 'slechte cholesterol' LDL en verhoogde het 'goede cholesterol' HDL. Tegelijkertijd verlaagde het supplement voor de systolische, maar ook de diastolische bloeddruk, net als de HOMA-IR. De HOMA-IR is een complexe merker voor de insulineresistentie.

Conclusie
"These findings [...] provide encouraging evidence that the regular inclusion of flavanol-containing foods may be an effective dietary approach for counteracting cognitive changes associated with brain aging and offer a possible complementary strategy to support cognitive and cardiovascular health with age", resumeren de Italianen.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2015 Mar;101(3):538-48.

Meer:
Cacao maakt je alert (14-5-2015)
Het dopingeffect van veertig gram pure chocolade per dag (11-1-2016)
Cacao helpt tegen chronische vermoeidheid (19-12-2006)


Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C Beta-lactoline, de breinbooster in camembert Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coordinatievermogen

Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C
Heb je moeite om je te concentreren op je werk? Of met het uitvoeren van taken waarbij je aan meerdere dingen tegelijkertijd moet denken?

Bèta-lactoline, de breinbooster in camembert
In schimmelkazen als camembert zit een eiwitje dat in minuscule hoeveelheden de werking van het geheugen verbetert.

Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coördinatievermogen
Ouderen die elke dag 2-4 gewone champignons eten, verminderen de kans dat ze hun evenwicht verliezen en vallen en als gevolg daarvan misschien een bot breken.