Opgeladen: 23-3-2022
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines, Breinversterkers
Translation: Vitamin C is a brain vitamin (24-3-2022)

Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C

Heb je moeite om je te concentreren op je werk? Of met het uitvoeren van taken waarbij je aan meerdere dingen tegelijkertijd moet denken? Misschien helpt extra vitamine C.


Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C


Studie
Onderzoekers, verbonden aan Seoul National University, verdeelden 46 proefpersonen met een lage vitamine C-spiegel [minder dan 50 micromol per liter] over twee groepen.

Gedurende 4 weken slikte de ene groep twee keer dag een dosis van 500 milligram vitamine in de vorm van een poeder dat de proefpersonen moesten aanlengen met water. In totaal slikten de proefpersonen dus een gram vitamine C per dag.

De onderzoekers gebruikten een product van Kwang Dong Pharmaceutical. Dat bedrijf betaalde mee aan de studie.

De andere groep slikte een placebo.

Voordat de suppletie begon en op de laatste dag van de suppletieperiode testten de onderzoekers de cognitieve vermogens van de proefpersonen.

Resultaten
Suppletie met vitamine C vergrootte het concentratievermogen van de proefpersonen. Ze rapporteerden dat ze beter hun aandacht op hun werk konden richten [Attention], en dat ze makkelijker in hun werk opgingen [Absorption].

Klik op de onderstaande tabel voor een grotere versie.


Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C


De onderzoekers bestudeerden ook het vermogen van de proefpersonen om mentaal meerdere functies tegelijkertijd te kunnen uitvoeren. Dat deden ze aan de hand van de Stroop-test. Daarbij moeten proefpersonen de namen van kleuren oplezen, terwijl die namen ook weer in verschillende kleuren zijn afgedrukt. Soms correspondeert de kleur van de letters met het woord, de andere keer niet.

Is dat laatste geval, dan vertragen de kleuren het leestempo. Hoe geringer die vertraging, en dus hoe sneller het leestempo, hoe groter is de mentale souplesse van de proefpersonen.

Suppletie met vitamine C versnelde het leestempo tijdens de Stroop-test onder de de laatstgenoemde conditie.


Lychees remmen spierafbraak | Dierstudie


Conclusie
"Vitamin C supplementation at 1000 mg/day for 4 weeks effectively increases serum vitamin C concentrations in subjects with suboptimal vitamin C status", schrijven de Koreanen.

"Supplementation promotes their mental vitality, especially work motivation and attentional focus, contributing to better performance on cognitive tasks that require sustained attention."

Bron:
Eur J Nutr. 2022 Feb;61(1):447-59.

Meer:
Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben (30-5-2018)
Minder piekeren, malen en tobben door extra vitamine C (10-2-2016)
Dieet niet optimaal? Kiwi's [bomvol vitamine C] bestrijden vermoeidheid en geven meer energie (6-2-2016)


Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan helpen voorkomen Besmet met corona? Aan de vitamine C! Meer vitamine C, meer spieren

Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan helpen voorkomen
Die verwachting uiten Amerikaanse onderzoekers, die in vitro-experimenten deden met de cellen van bloedvaten, in de American Journal of Cardiovascular Disease.

Besmet met corona? Aan de vitamine C!
Als je dagelijks een stevige hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, zou je daardoor wel eens beschermd kunnen zijn tegen de negatieve impact van een coronabesmetting.

Meer vitamine C, meer spieren
Britse epidemiologen van de Norwich Medical School kwamen het verband op het spoor in een onderzoek waaraan dertienduizend mannen en vrouwen meewerkten.