Opgeladen: 27-6-2018
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Thee, NO-boosters
Translation: VASO6, the enigmatic NO booster from green tea (28-6-2018)

VASO6, de raadselachtige NO-booster uit groene thee

Bodybuilders en fitnessfanaten die preworkout-formules gebruiken moeten echt hun best doen om een product te kopen zonder VASO6. Het spul zit in vrijwel alle PWO's die het afgelopen jaar op de markt zijn gekomen. Als je de labels mag geloven komt VASO6 uit groene thee, en is het gepatenteerd. Maar het betreffende patent roept meer vragen op dan het beantwoordt.

VASO6
Het Amerikaanse Compound Solutions, het bedrijf achter PeakO2 en Theacrine, lanceerde VASO6 in 2017. [nutraingredients-usa.com, 20-Nov-2017] VASO6 is een extract van groene thee-bladeren dat de bloedvaten verwijdt, aldus de supplementenindustrie. Goed spul voor in een NO-booster dus.


VASO6, de raadselachtige NO-booster uit groene thee


VASO6, de raadselachtige NO-booster uit groene theeNu overheden alerter zijn op de aanwezigheid van synthetische farmacologische verbindingen en potentieel gevaarlijke extracten van exotische planten in supplementen, zijn applicaties als VASO6 een uitkomst voor de industrie: extracten van 'gewone' planten, die door een bijzonder productie- of extractieproces 'bijzondere' eigenschappen hebben.

Of, zoals Matt Titlow, de CEO van Compound Solutions, het in een interview met NutraIngredients-USA.com verwoordde:


VASO6, de raadselachtige NO-booster uit groene theeDavid Fitzpatrick
Volgens Compound Solutions is VASO6 een geesteskind van David Fitzpatrick, een inmiddels gepensioneerde farmacoloog die was verbonden aan University of South Florida.


VASO6, de raadselachtige NO-booster uit groene theeFitzpatrick deed in de jaren negentig van de vorige eeuw onderzoek naar vaatverwijdende stoffen in druiven en wijn [Am J Physiol. 1993 Aug;265(2 Pt 2):H774-8.], Pycnogenol [J Cardiovasc Pharmacol. 1998 Oct;32(4):509-15.] en vooral Grape Seed Extract. [J Agric Food Chem. 2000 Dec;48(12):6384-90.] [Ann N Y Acad Sci. 2002 May;957:78-89.]

En ja, Fitzpatrick heeft halverwege de jaren negentig ook naar groene thee gekeken. [J Cardiovasc Pharmacol. 1995 Jul;26(1):90-5.] Maar hij vond Grape Seed Extract toch een tikkie interessanter.


VASO6, de raadselachtige NO-booster uit groene theeUS Patent US 6,706,756 B1
Fitzpatrick heeft geprobeerd de meest actieve stof in Grape Seed Extract op te sporen, en stuitte toen op epicatechin-(4-8)-epicatechin-(4-8)-epicatechin gallate. Hij noemde die stof ook wel C1-gallate. In 2002 vroeg Fitzpatrick patent aan op de toepassing van epicatechin-(4-8)-epicatechin-(4-8)-epicatechin gallate als medicijn. [US 6,706,756 B1.]

In het patent vertelt Fitzpatrick hoe hij epicatechin-(4-8)-epicatechin-(4-8)-epicatechin gallate op het spoor kwam toen hij met chromatografische technieken Grape Seed Extract uit elkaar pulkte en elke fractie apart testte op zijn vaatverwijdende werking. Vervolgens bepaalde hij in fractie G6 - de meest interessante van allemaal - de actieve stof.


VASO6, de raadselachtige NO-booster uit groene theeGroene thee?
VASO6 komt echter uit groene thee, niet uit Grape Seed Extract. Volgens Compound Solutions gebruikt dat bedrijf de methoden in het patent van Fitzpatrick om dezelfde stof uit groene thee te vissen die Fitzpatrick uit Grape Seed Extract haalde.

En daar raken wij, de onwetende samenstellers van deze webstek, het spoor bijster. Want voor zover wij weten zitten er niet zoveel van dit soort polymere fenolen in groene thee. Hoeveel groene thee is er wel niet nodig om al die VASO6 voor de supplementenindustrie te produceren?

Bron:
US Patent 6,706,756 B1.

Meer:
Meer groeihormoon en IGF-1, minder cortisol en kilo's minder lichaamsvet dankzij versleuteld extract van groene thee (9-6-2018)
Wat doet Spectra in je PWO? (25-5-2018)
Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren (21-3-2018)


Paddenstoelenextract PeakO2 maakt sporters fitter op alle fronten

Twee capsules met fruitextract ViNitrox vergroten uithoudingsvermogen sporters met 10 procent

Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken

Paddenstoelenextract PeakO2 maakt sporters fitter op alle fronten
Er is van alles aan te merken op deze humane studie, die is verschenen in de Journal of Dietary Supplements. Maar hij prikkelt desondanks de nieuwsgierigheid.

Twee capsules met fruitextract ViNitrox vergroten uithoudingsvermogen sporters met 10 procent
Morgen heb je een belangrijke wedstrijd of training. 's Avonds, voordat je gaat slapen, slik je een capsule met ViNitrox, dat bestaat uit fenolen uit druiven en appels. En 's ochtends, een uur voor Het Grote Moment, neem je er nog eentje.

Natuurlijk antioestrogeen hispolon laat cellen estradiolreceptoren afbreken
Na lezing van het Koreaanse onderzoek kregen wij het donkerbruine vermoeden dat deze stof ooit nog eens opduikt in een obscuur bodybuildingsupplement.